måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Höjda ingångslöner får svidande följder

Publicerad: 24 mars 2014, 09:05

De höjda ingångslönerna för sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset i Uppsala får fler kostnader att raka iväg. Övriga grupper ska också få en löneutveckling.


Nyutexaminerade sjuksköterskor på Akademiska tjänar i vissa fall mer än redan anställda sedan ingångslönen höjdes till 25 000 kronor. Nu ska extra resurser skjutas till för att sjuksköterskor, barnmorskor och specialistsjuksköterskor ska få en bättre löneutveckling, enligt uppgifter från Inger Thorén, HR-chef på Akademiska sjukhuset, till Upsala Nya Tidning.

Om Akademiska har tillräckligt med resurser för det är dock oklart. Förhoppningen verkar vara att pengarna ska frigöras genom minskade kostnader för personalomsättning och inskolning av nya sjuksköterskor.

Det var i slutet av förra året som det stod klart att Akademiska i praktiken höjt ingångslönerna till minst 25 000 kronor i månaden. Något som Inger Thorén i dagens UNT säger var ett strategiskt beslut för att bli av med jumboplatsen. Lönen för nyexade sjuksköterskor låg två år tidigare på 21 000 i månaden.

Politiker från både Folkpartiet och Socialdemokraterna kritiserar höjningen av ingångslön som  för drastisk . Att erfarna sjuksköterskor ska ha samma lön som nyexaminerade kolleger, är helt oacceptabelt, skrev Lina Nordquist (FP), landstingsråd i Uppsala län, och Kajsa Dovstad (FP), kandidat till fullmäktige i Uppsala län, nyligen i ett debattinlägg på dagensmedicin.se.

Ingen av de politiker som UNT varit i kontakt med, oavsett partifärg, anser att en skattehöjning vore lösningen på problemet.

Relaterat material

debatt”Satsa på karriär – inte höga ingångslöner”

Hälften sade upp sig på samma dag

Barnmorskorna på Akademiska kräver högre lön

Högre lön sätter press på grannar

”En fantastisk seger för oss”

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev