Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Höjda krav på landstingen

Publicerad: 28 Januari 2010, 14:34

Höjda krav på landstingen

Foto: Göran Hägglund (kd).

I dag, torsdag, kom beslutet om att kraven för att få ta del av den så kallade kömiljarden höjs.


Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har tecknat en överenskommelse som innebär att landstingen måste öka inrapporteringsfrekvensen från 90 till 95 procent för att få ta del av kömiljarden under 2010.

Vårdköerna ska rapporteras varje månad och ersättningen kommer att grundas på snittet av köerna under två perioder – januari till mars och september till december. 2009 baserades ersättningen på hur köerna såg ut i de olika landstingen under en enda dag i november.

– Sommarmånaderna är traditionellt vårdens tuffaste tid eftersom personalen vill vara ledig på sommaren samtidigt som patienter även under sommaren behöver vård. Vi stramar åt mycket annat under året, men att tro att landstingen också kommer att helt få bukt med sommarköerna är nog att hoppas för mycket. Det gäller att inte sätta så höga krav att motivationen försvinner, säger socialminister Göran Hägglund (kd) i ett pressmeddelande.

Från och med april kommer både ordinarie köer och köer för så kallat frivilligt väntande att räknas in i statistiken. Vårdgarantin kommer också att vara lagstadgad från och med den 1 juli.

Relaterat material

Socialministern berömmer personalen för kortade köer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev