lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Höjt OB-tillägg för sjukvårdspersonal i Västra Götaland

Publicerad: 29 november 2018, 12:26

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Sjukvårdspersonal ska få 50 procent i tillägg för obekväm arbetstid på helger, enligt ett beslut i regionfullmäktige.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSahlgrenska universitetssjukhuset

Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Det rapporterar flera medier, bland andra Göteborg Direkt. Det är budgetförslaget för 2019 från styrande GrönBlå Samverkan, bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet, som fastställdes vid fullmäktigemötet under tisdagen. Ökningen går från 15 procent till 50 procent.

– Vi har förberett för det här i 1,5 års tid och bygger ut stegvis. Vi har sett att vi behöver göra insatser för att det ska bli mer attraktivt att jobba på obekväm arbetstid. Detta är en stor satsning under flera år och vi har resurser att fullfölja det, säger Kristina Jonäng, regionråd för Centerpartiet, till Göteborg Direkt.

Samtidigt ska stora nedskärningar göras på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som Dagens Medicin rapporterat om i flera artiklar (se relaterat material). Men kostnaderna för det höjda ob-tillägget tas "från en annan budget", förklarar regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson, för Göteborgs-Posten.

– De pengarna tar jag från andra håll. Vi har inte obegränsat med pengar, men då rymmer vi det inom budgeten, säger han till tidningen.

I en annan artikel i Göteborgs-Posten i dag vidhåller sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg det hon tidigare sagt till Dagens Medicin, att hon inte ser någon risk för sämre vårdkvalitet eller hotad patientsäkerhet i och med sparkraven på sjukhuset.

– Utgångspunkten är att vi ska ge bästa möjliga vård. Sen är det klart att det märks när vi sänker våra kostnader, säger hon till tidningen.

Relaterat material

Sahlgrenskas besparingar spås öka dödligheten

Överläkare larmar om läget på Sahlgrenska

Sahlgrenska: Besparingarna kommer att märkas

”Vi undrar vart de extra resurserna tar vägen”

”Politikerna måste ta ställning till vilka vi inte ska vårda”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev