lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hon är årets allmänläkarvän

Publicerad: 18 april 2013, 13:53

Årets Lejon, brandfackla och nu också Årets allmänläkarvän. Saskia Bengtsson tar imorgon emot Distriktsläkarförenings hederspris.


Priset Årets allmänläkare tilldelas i år Saskia Bengtsson som är distriktsläkare i Bankeryd. Priset delas ut av Svenska distriktsläkarföreningen vid föreningens fullmäktige som hålls i Stockholm imorgon.

Saskia Bengtsson belönades 2010 med Dagens Medicins debattpris Brandfacklan och hon fick förra året Svensk förening för allmänmedicins pris ”Årets Lejon”.

Vilken är den viktigaste frågan för allmänläkare just nu?

– Dels är det samma sak som alltid, att vi behöver locka fler kollegor till det här yrket som är fantastiskt när man väl har kommit in i det.

– Just nu är det också viktigt att ta vara på det som Maciej Zaremba har visat på i sin artikelserie i Dagens Nyheter. Vi måste försvara att vi inte har alltför mycket detaljstyrning och att vi ska ha tid att värna patientrelationer och kontinuitet som är allmänmedicinens kärnvärden.

Årets allmänläkarvän ska tilldelas en person som genom sitt agerande och renommé stärker bilden av svensk primärvård och distriktsläkare. Saskia Bengtsson får utmärkelsen med följande motivering:

”Hon strider på ett föredömligt sätt för allmänmedicinska specialitetens särart och för kvalitet i vården i ordets egentliga bemärkelse samt ifrågasätter gärna givna sanningar inom sjukvården".

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev