Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hon är årets chef inom vård och omsorg

Publicerad: 7 april 2017, 10:15

Ida Zetterqvist-Hoel, enhetschef på Rättspsykiatrin i Trelleborg, kan titulera sig Årets chef 2017 inom vård och omsorg. Priset delas ut av Ledarna inom Vård och Omsorg som vill lyfta fram bra ledarskap.

Foto: Privat

Årets chef inom vård och omsorg finns på rättspsykiatrin i Trelleborg. I kväll tar Ida Zetterqvist-Hoel emot det nyinstiftade priset Guldkransen, som fackförbundet Ledarna står bakom.


Ämnen i artikeln:

Tiohundra

Hallå där Ida Zetterqvist-Hoel, hur känns det att få utmärkelsen?

– Jag är jätteglad och stolt. Bara att bli nominerad är en vinst i sig, säger hon på telefon från Trosa Stadshotell där prisceremonin hålls fredag kväll.

Du är från början sjuksköterska men har jobbat som enhetschef inom rättspsykiatrin i sju år. I dag ansvar du för 25 medarbetare och 14 patienter i Trelleborg. Vad gör dig till en bra ledare?

– Jag har förmånen att få vara mig själv på jobbet. Det är väldigt viktigt att man inte känner att man tar på sig en chefskostym när man går till jobbet. Jag tror också att jag upplevs som prestigelös och har med åren lärt mig att förstå vikten av delaktighet och att chefen är inbjudande och frågar både personal och patienter vad de tycker. Jag tar med det i vägningen i olika beslut, men är ändå tydlig när jag väl tar beslutet.

Hur är det att chefa inom rättspsykiatrisk tvångsvård, som är en väldigt sluten värld?

– Utan gott bemötande faller allting. Våra patienter är dömda till rättspsykiatrisk vård, det är inte tidsbestämt, de hamnar med 13 andra patienter i en miljö som är väldigt speciell. Det är viktigt att de känner sig välkomna när de tar första steget in på avdelningen och att vi visar stor omtanke och respekt för patienterna. Min största utmaning framöver är att behålla det fina arbete vi har.

Patientdelaktighet och patientinflytande är två modeord som florerar hela tiden inom vården. Där har rättspsykiatrin i Trelleborg varit framgångsrik, enligt Ida Zetterqvist-Hoel, som ger en halv känga till övriga Vårdsverige:

– Kan man jobba med patientinflytande och patientdelaktighet i vårt slutna system så borde man kunna göra det mycket mer på andra ställen också. Det vill jag verkligen lyfta fram, säger hon.

Övriga två finalister var Arja Lindkvist, enhetschef för hemsjukvården i Västerås Stad, och Ann-Sophie Holgersson, verksamhetschef för TioHundra i Norrtälje.

Juryns motivering

Ida Zetterqvist-Hoel drivs av att göra jobbet på bästa sätt för alla parter i en strikt reglerad och bitvis stormig verksamhet. Där uppvisar hon ett ledarskap präglat av mod, energi och kunnande, en lyssnande och empatisk visionär som uppskattas av medarbetare, patienter och brukare.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Tiohundra

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev