Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hon är framtidens ledare

Publicerad: 20 november 2012, 17:15

Läkaren Towa Jexmark, 41 år, utsågs i dag till Framtidens ledare i sjukvården 2012.


Årets pristagare är verksamhetschef vid Trelleborgs lasarett. Juryns motivering till valet av Towa Jexmark löd:  En ledare med mod att gå mot strömmen för att hitta nya vägar att klara uppdraget att ge patienterna en god vård trots begränsade ekonomiska resurser. Med en öppen och tydlig kommunikation och enkla styrdokument har hon utmanat och engagerat medarbetarna i arbetet för att utveckla verksamheten och nå uppsatta mål. Hon arbetar för att synliggöra verksamheten som en del i ett större sammanhang där varje länk är viktig. En värdig företrädare för nästa generations ledare i sjukvården.

Towa Jexmark fick under onsdagen ta emot utmärkelsen av Drottning Silvia på Nobel Forum på Karolinska institutet i samband med Sjukvårdens och akademins ledarskapsdag.

Pristagaren får en veckas kurs i ledarskap med professor Michael Porter vid Harvard Business School i Boston i januari 2013.

Juryn delade också ut pris till två personer som gjort viktiga insatser för att främja ett gott ledarskap i sjukvården. Årets ledarskapsfrämjare i sjukvården 2012 är Gunnar Nemeth, vice ordförande i Capio och Charlotta Sävblom, hälso- och sjukvårdsstrateg i Region Skåne. De får båda priset för sitt arbete för att få fler läkare att vilja bli chefer i sjukvården, bland annat genom att skapa ledarskapsprogram för ST-läkare.

Bakom prisen står Sjukvårdens ledarskapsakademi, ett initiativ av Boston Consulting Group, Michaël Berglund Executive Search och Dagens Medicin.

Fotnot: Se även Dagens Medicins tv-intervju med Towa Jexmark

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev