Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hon får behålla leg efter barnadråp

Publicerad: 22 oktober 2013, 08:24

En läkare i Sörmland, som förra året dömdes för dråp på sitt eget barn i samband med en förlossningspsykos, får behålla sin läkarlegitimation.


Kvinnan dömdes till rättspsykiatrisk vård för barnadråpet. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ansökte om att hennes läkarlegitimation skulle dras in. Ivo ansåg att det allvarliga brott hon begått kunde påverka förtroendet för läkaren.

Men Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, konstaterar att sjukdomen utlöstes efter förlossningen och att den således inte hade någon koppling till hennes arbetssituation, enligt Sveriges Radio P4 Sörmland. Kvinnan begick brottet när hon led av en akut psykisk sjukdom som var tillfällig och övergående, vården har upphört och återfallsrisken är låg, enligt nämnden.

HSAN skriver att dokumenten från tingsrättens dom och den rättspsykiatriska bedömningen inte längre är aktuella. Nämnden anser att Ivo inte tagit hänsyn till att varken läkarens psykiater eller psykolog ansåg att det fanns skäl att återkalla hennes läkarlegitimation.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News