Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hon får uppdraget att rädda svensk läkemedelsindustri

Publicerad: 23 juni 2014, 09:30

Susanne Ås Sivborg ska rädda den svenska läkemedelindustrin. Det hoppas regeringen som tillsätter henne som utredare efter Pfizers Astra-uppvaktning.


Susanne Ås Sivborg är generaldirektör för Patent- och registreringsverket. Hon har nu fått i uppdrag av regeringen att samordna en utredning som ska ta fram en ny strategi för den svenska life science-industrin, uppger Dagens Industri.

Universitet, näringsliv, hälso- och sjukvården och övriga aktörer med anknytning till branschen ska få säga sitt under fyra månader.

– I ljuset av Astra och Pfizer så ser vi ett behov att låta en samordnare föra dialog. Susanne ska nu identifiera behoven och utmaningarna, säger näringsministern Annie Lööf (C) till Dagens Industri.

Life science-branschen uppges omfatta 40 00 personer som jobbar inom biomedicin, bioteknik, medicinteknik och läkemedelsutveckling.

Regeringen hoppas att den nya strategin ska påverka Astra Zenecas ägare att även i framtiden nobba anbud liknande Pfizers.

Hittills har ägarna tackat nej till Pfizers uppvaktning. Förhandlingarna står nu stilla, i enlighet med brittiska lagar, under det kommande halvåret. Sedan får Pfizer lov att komma med nya bud.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev