fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hon har bara manliga kollegor

Publicerad: 20 juni 2016, 07:20

På Apotek Hjärtat Commerce i Skövde arbetar Haytham David, Anna Ohlsson, Daniel Lindgren och Bisrat Ayalew. Saknas på bilden gör Fredrik. Foto: Apotek Hjärtat

Apoteksbranschen är ytterst kvinnodominerad. Fast i Skövde finns ett apotek där en kvinna och fyra män just nu arbetar tillsammans.

Ämnen i artikeln:

Apotek Hjärtat

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Det får ses som en smula anmärkningsvärt i en bransch där 96 procent av receptarierna och 74 procent av apotekarna var kvinnor år 2013, enligt Socialstyrelsen.

Av den fem man stora personalstyrkan på Apotek Hjärtat Commerce i Skövde är apoteksteknikern Anna Ohlsson ensam kvinna.

– Jag är den enda teknikern, de andra är två receptarier och två apotekare. Det är roligt och det blir en annan jargong med bara män. Men det beror också på hur man här som person. Jag är ganska ironisk av mig och trivs här, säger hon till Dagens Apotek.

Att könsfördelningen ser ut som den gör är mest en slump. Apoteket har inte aktivt drivit på för att locka dit män, enligt Anna Ohlsson, som snart får sällskap av en annan tjej på golvet.

– Efter sommaren kommer min mammalediga kollega tillbaka så då blir det mer mix. En av killarna ska studera i höst och kommer då att vara kvar som timmanställd, säger hon.

Är det någon skillnad med att bara arbeta med män?

– Jag märker inte så stor skillnad. Vi har mycket kvinnoprodukter i egenvården som de saknar egen erfarenhet av. De fixar det bra själva, men ibland hänvisar de maskarafrågor till mig, säger Anna Ohlsson.

Varför branschen annars är så kvinnodominerad är svårt att svara på.

– Det kanske beror på det här med omvårdnad. Samtidigt känns det som att trenden har vänt lite och att det är mer män. Det finns många nyanlända apotekare som är män så då blandas det upp mer, säger Anna Ohlsson.

Relaterat material

Konkurrens om platserna till receptarieutbildning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev