torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Hon har bäst förutsättningar”

Publicerad: 19 november 2010, 11:02

Läkarförbundets valberedning föreslår att Marie Wedin efterträder Eva Nilsson Bågenholm som ordförande för förbundet. (Ny version 19/11, kl 14.15)


– Marie Wedin är den som har mest stöd, och därmed har hon också de bästa förutsättningarna att leda Läkarförbundet. Dessutom har hon lång erfarenhet och representerar den största delföreningen, så därför tycker jag inte att detta är så jättekonstigt, säger Stig Reinholdsson, ordförande i valberedningen.

Var valberedningen enig?

– Det är ingenting som vi går ut med. Detta är vårt beslut och det presenterar vi tillsammans.

Valberedningen föreslår att Heidi Stensmyren, i dag andre vice ordförande, tar steget upp och blir förste vice. Som andre vice ordförande vill valberedningen se Thomas Flodin.

– Thomas Flodin har lång erfarenhet och representerar en av de största lokalföreningarna, Stockholms läkarförening, säger Stig Reinholdsson.

Både Thomas Flodins och Marie Wedins nomineringar motiveras alltså delvis med att de företräder tunga föreningar inom förbundet.

Behövs verkligen valberedningen om den bara utgår ifrån tyngden hos de föreningar som kandidaterna företräder?

– Vi tar hänsyn till det. Men vi väger också in personliga egenskaper, erfarenhet och kompetens, säger Stig Reinholdsson.

Han ser inga direkta problem med att valberedningens förslag innebär att presidiet skulle domineras av tunga företrädare för sjukhusläkarna.

– Sjukhusläkarna är ju den största delen av förbundet men vi föreslår också tre allmänläkare i centralstyrelsen, trots att de bara utgör en mindre del av våra medlemmar.

Stig Reinholdsson, som själv är verksam vid kärlkirurgiska kliniken vid Centrallasarettet Västerås, har tydligt känt av det stora engagemanget kring ordförandevalet.

– Laddat är väl det minsta man kan säga att det är. Samtidigt är det intressant att vi fått så få nomineringar till de olika posterna från exempelvis lokalföreningarna, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev