Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hon kan bli ny landstingsdirektör

Publicerad: 16 augusti 2013, 08:03

Hon finns redan på plats. Nu föreslås Eva Ljung bli ny landstingsdirektör för Landstinget i Uppsala län.


Ett halvår efter den omstridda uppsägningen av landstingsdirektören Kerstin Westholm, har nu Landstinget i Uppsala län en ny kandidat för rollen: Eva Ljung. Hon är i dag direktör för Folktandvården och hon är också tillförordnad landstingsdirektör, vilket hon blev den 19 mars.

Några dagar tidigare hade Kerstin Westholm blivit av med sitt jobb. Beslutet hade fattats på egen hand av landstingsrådet Erik Weiman (M). Förfarandet blev en rättssak och förvaltningsrätten kom fram till att uppsägningen var fel. Landstingsrådet hade inte befogenhet att fatta beslutet på egen hand. Beslutet upphävdes.

Bakgrunden till uppsägningen var, enligt Erik Weiman, oenighet kring hur landstinget skulle ledas och politiska beslut verkställas. Han ansåg inte att politiska ställningstaganden fick tillräckligt tydligt genomslag.

Kerstin Westholm själv uppgav att hon blev förvånad över uppsägningen. Och beslutet kritiserades av oppositionen.

Nu har en tvärpolitisk rekryteringsgrupp från Moderaterna, Folkpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet enats om den nya kandidaten. Eva Ljung har en bakgrund som allmäntandläkare och har haft många chefspositioner inom tandvården samt varit tandvårdsdirektör för Folktandvården i Uppsala län sedan 2007 och ingått i landstingets koncernledning.

Om landstingsstyrelsen godkänner förslaget tillträder Eva Ljung som landstingsdirektör den 1 september. Hennes månadslön blir 120 000 kronor och ett eventuellt avgångsvederlag utgörs av en årslön. Landstinget i Uppsala län har bytt direktör sex gånger på tio år.

Relaterat material

Uppsala bytte chef sex gånger på tio år

Direktör i Uppsala uppsagd

Tillfällig direktör utsedd

Westholms uppsägning överklagas

Westholms uppsägning var fel

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev