fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hon leder nivåarbetet för svensk sjukvård

Publicerad: 20 november 2019, 05:00

Kristina Wikner är en av finalisterna i Framtidens ledare inom sjukvården. Foto: Pax Engström

Kristina Wikner intresse för hälso- och sjukvårdsfrågor började tidigt. Redan som tonåring började hon arbeta som vårdbiträde i Skellefteå.


Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Hon avancerade snabbt, och under tiden hon utbildade sig till folkhälsovetare i början på 2000-talet arbetade hon som utredare inom äldreomsorgen i Bureå församling. Hon beskriver intresset för vården som ett kall.

– Jag har alltid intresserat mig för hälso- och sjukvården och tyckt att det är viktigt. När jag var liten ville jag bli läkare, men sen bestämde jag mig för att bli folkhälsovetare. När jag började arbeta som utredare på Socialstyrelsen förstod jag att jag kommit rätt, säger hon.

I dag arbetar Kristina Wikner som enhetschef för 20 medarbetare på Socialstyrelsen. Där leder hon bland annat regeringsuppdraget gällande nivåstruktureringen av nationell högspecialiserad vård. Hon ansvarar också för myndighetens upphandling av specialistkompetenskurser för läkare, SK.

Hon beskriver sitt arbete som väldigt utvecklande, och tycker att det är en ynnest att få arbeta med frågor om vårdens innehåll och utformning. Trots att hon har varit med att utforma, och bygga upp den verksamhet hon i dag leder, pekar hon på medarbetarnas betydelse.

– Jag är väldigt nöjd med vad vi har lyckats åstadkomma, och att jag har lyckats få med mig medarbetarna i ett uppdrag som är väldigt svårt. Det kan jag ibland förvånas över, säger hon.

I februari 2017 fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att utforma en arbetsprocess för högspecialiserad vård på nationell nivå, samtidigt som de skulle ta fram en plan för hur man skulle fasa ut det tidigare systemet med rikssjukvård.

Kristina Wikner, som var ansvarig för processen, säger att det har varit ett utvecklingsarbete, inte bara själva utformningen av arbetsprocessen, utan också att införa ett nytt arbetssätt.

– Om jag bara går tillbaka ett år i tiden var medarbetarna inte alls på den arenan, och två år tillbaka var det helt nytt att vi skulle jobba så här. Vi har tagit jättestora steg som verksamhet på relativt kort tid, säger hon.

Ett sätt har varit att rekrytera rätt kompetens. Däremot menar Kristina Wikner att de nya arbetssätten kanske inte passar alla, och att det är viktigt att vara lyhörd för det. I dag beskriver hon verksamheten som nästan självgående.

– Framför allt det senaste året så har medarbetarna börjat gå i bräschen vad gäller vissa av de här utvecklingsinsatserna. Vi har fördelat ansvaret på ett sätt så att alla verkligen är med, säger hon.

Kristina Wikner understryker vikten av att ha medarbetare som arbetar självständigt, men säger att det ibland också kan vara svårt.

– Det är en utmaning när man ibland vill springa fort. Det fungerar inte, man måste få med sig folk. Lyckas man med det och gör den här utvecklingsresan ihop är det fantastiskt – en jätteförmån, verkligen. Men med respekt för att det inte kanske passar alla att inte ha rälsen utlagda, utan att lägga den medan man kör på dem, och folk ropar från sidorna. Det är ju ett speciellt uppdrag på det sättet, säger hon.

Kristina Wikner tror att det faktum att hon arbetat så länge, i 16 år, på Socialstyrelsen gett henne möjligheten att utvecklas, och så småningom bli den chef hon är i dag.

Är det svårt att vara chef och leda den verksamhet du gör?
– Jag tror att trixet är att ta sitt uppdrag på stort allvar, samtidigt som man inte tar sig själv på för stort allvar. Gjorde jag det tror jag inte att jag skulle palla mitt uppdrag. Jag tror att det är viktigt att minnas att nu är jag satt att leda det här så gott jag kan, och den inställningen tror jag också är viktig att ingjuta i mina medarbetare, säger hon.

Kort om Kristina Wikner

Ålder: 41 år

Bor: Stockholm

Gör: Enhetschef på Socialstyrelsen med ansvar för bland annat regeringsuppdraget avseende nivåstrukturering av nationell högspecialiserad vård.

Utbildning: Folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet.

Kuriosa: Sjunger i kammar-kör.

Vem är din förebild som ledare? Min förra chef Lars Torsten. Han var extremt prestigelös, och väldigt mån om att vara synlig på ett jordnära sätt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev