torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hon leder utredning om biobanker

Publicerad: 26 maj 2016, 11:57

Johanna Adami har utsetts till regeringens särskilda utredare i biobanksfrågan.

Foto: Carolina Byrmo/Bildbyrån

UPPDATERAD: Regeringen vill anpassa lagstiftningen om biobanker för att förbättra och underlätta användningen. Därför tillsätts en utredning och Sophiahemmet högskolas rektor Johanna Adami blir dess ledare.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetSophiahemmet

– Genom en moderniserad reglering av biobanker kan vi underlätta för den praktiska hälso- och sjukvården samtidigt som vi ger bättre förutsättningar för såväl forskning som life science-arbete, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) i en skriftlig kommentar till Dagens Medicin.

Ett av målen med utredningen är att anpassa lagstiftningen så att förutsättningarna för att använda prover och information i biobankerna blir bättre.

– Det behöver bli lättare att ingå internationella samarbeten inom forskningen när det handlar om utlämnande av vävnadsprover. Här är regelverket för krångligt i dag, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, till Dagens Medicin.

– En annan viktig fråga är att se till att biologiskt material och tillhörande personuppgifter som sparats för forskning kan bevaras för lång tid och användas för framtida forskning, men även så att studier kan granskas och följas upp, säger hon.

Johanna Adami, som blir regeringens särskilda utredare, har ett antal frågetecken att räta ut.

– Det är oklart vem som äger prover, hur länge de ska förvaras, och vad ett biobanksprov är, säger hon.

– Det är många lagar inblandade. Det är helt enkelt svårtolkat och svåranvändt.

Johanna Adami, som blir regeringens särskilda utredare, ska också se till att den personliga integriteten och självbestämmandet bevaras. Johanna Adami är rektor vid Sophiahemmet högskola och adjungerad professor vid Karolinska institutet.

1 maj 2017 ska en delredovisning vara klar, och senast den 31 december 2017 ska utredningen vara helt klar.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev