söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hon prisas för sitt livslånga engagemang

Publicerad: 22 september 2017, 08:00

Nina Rehnqvist får hedersutmärkelse av stiftelsen Forska Sverige.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Nina Rehnqvist har sett svensk sjukvård både som kliniker och myndighetschef. Som nybliven patient ser hon att det finns många förbättringar att göra.

Ämnen i artikeln:

SBU

Den tidigare SBU-professorn tilldelas ett hedersutnämnande av stiftelsen Forska Sverige för sitt livslånga och stora engagemang för medicinsk forskning och hälso- och sjukvård. I motiveringen står att hon spelat en avgörande roll i utvecklingen av kunskapsbaserad sjukvård.

Nina Rehnqvist är tacksam och ödmjuk för utmärkelsen. Att förbättra sjukvården har varit hennes drivkraft och ett viktigt verktyg har varit vårdens kvalitetsregister.
– Arbetet med kvalitetsregister är något av det jag är mest stolt över i mitt yrkesliv. Jag kan inte ta åt mig äran av att ha kommit på dem men jag har haft möjlighet att driva utvecklingen och användning av dem.

Enligt Nina Rehnqvist är registren exempel på hur kvaliteten inom vården kan drivas framåt. Det hon beskriver som mogna register, som till exempel hjärtregistret Swedeheart och de nationella ortopedregistren, kan användas direkt i klinisk forskning.
– Men vi skulle kunna bli ännu bättre på att lära av varandra både genom dem och på andra sätt. Jag upplever att vi ofta skyller på varandra i stället för att lyssna på de erfarenheter som finns. Sverige är ett för litet land för att vi ska fightas internt.

I grunden är hon kardiolog och rekryterades till Socialstyrelsen på 90-talet. Där hon hann bli överdirektör innan hon blev ordförande på SBU, myndigheten som utvärderar sjukvårdens metoder. Hon har dessutom lett den statliga delegationen för samverkan inom klinisk forskning och flitigt föreläst och debatterat sjukvårdsfrågor.

För ett år sedan fick hon nya erfarenheter av svensk sjukvård när hon efter en svår cykelolycka blev patient. Hon beskriver det som något av en aha-upplevelse att se hur det fungerar, eller snarare inte fungerar.
– Det var både jobbigt och värdefullt att uppleva det som många känner igen sig i som läkarbyten och att slussas mellan olika vårdenheter. Det finns en hel del att förbättra helt enkelt.

En längre intervju publiceras i nästa nummer av Dagens Medicin.

Relaterat material

SBU byter ordförande för utvärderingar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev