Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hon står upp för kollegorna

Publicerad: 6 februari 2013, 06:00

Skyddsombud, ambulerande farmaceut, föreläsare och etikrådsledamot. För Lisa Ekstrand har rollen som farmaceut flera dimensioner.


– Man ska vara som en försvarsadvokat och försvara medarbetaren i alla lägen.

Så svarar Lisa Ekstrand på frågan hur ett bra skyddsombud är.

I mer än ett år har hon varit Sveriges farmacevtförbunds huvudskyddsombud på Apoteket AB. Om något inte funkar på kedjans arbetsplatser runt om i landet kan anställda vända sig till henne. Det gäller både om det är fråga om fysiska problem som dåliga arbetsredskap och om det är psykiska besvär. Lisa Ekstrands uppfattning är att det oftast är den psykiska arbetsmiljön som brister.

– Det kan vara chefer som inte känner till arbetsrätt och då kan det bli dålig stämning på arbetsplatsen, säger hon.

Innan Lisa Ekstrand blev huvudskyddsombud var hon lokalt skyddsombud på Apoteket Lejonet i Malmö där hon tidigare jobbade. Hon anser att det på sätt och vis är enklare att vara huvudskyddsombud än lokalt skyddsombud eftersom det som lokalt ombud kan vara svårare att stå upp mot arbetsgivaren.

– Många är nog rädda att uppfattas som kritiska och att arbetsgivaren inte förstår att skyddsombudet ska föra fram medarbetarens åsikt. Som huvudskyddsombud har jag tid att sätta mig in i varje ärende. Det kan vara svårt att hinna med för ett lokalt skyddsombud.

Uppdraget att företräda medarbetare sköter hon främst över telefon, men ibland besöker hon apotek för att kunna få en bättre inblick. Det innebär resor över hela landet.

För egen del arbetar hon på olika apotek i Öresundsregionen. Med hennes engagemang på olika håll ser hon fördelar i att ha olika arbetsplatser.

– När jag var anställd på ett apotek skapade det problem med bemanningen när jag skulle i väg på fackliga uppdrag. Nu är de anställda glada när jag kommer för att det stärker bemanningen, förklarar hon.

Hon har nu också fått arbetstid avsatt för att kunna sköta sitt uppdrag som huvudskyddsombud.

Även andra engagemang slukar tid. Ett par gånger om året undervisar hon i yrkesetik och farmacihistoria för receptarier och apotekare vid Göteborgs universitet. Hon är också engagerad i Sveriges farmacevtförbunds etikråd som de senaste åren har haft fokus på apoteken då omregleringen inneburit stora förändringar för medlemmarna som är anställda på apotek.

– I dag krävs det mer av farmaceuter. För oss är det viktigt att det förs en diskussion om vad vår legitimation står för och när man ska sätta ner foten gentemot arbetsgivaren.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News