Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hon strejkar helt ensam

Publicerad: 14 maj 2008, 09:02

Distriktssköterskan och biståndsbedömaren Yvonne Lavitskij är ensam strejkande i Ludvika kommun. Hon stöder vårdstrejken, men tycker att det känns konstigt att själv vara uttagen i konflikten.


– Det är ett smart drag av Vårdförbundet att ta ut mig. Jag har kanske en viktigare befattning än jag själv förstått. Det blir tydligt nu. Jag är en nyckelperson och när jag är borta så rör det till verksamheten för både landstinget och kommunen, säger Yvonne Lavitskij.

Hon inledde strejken den 5 maj och är den enda sjuksköterskan i Ludvika kommun som är uttagen i konflikten. Hon är distriktssköterska men arbetar som biståndsbedömare med ansvar för placeringar till alla särskilda boenden i Ludvika kommun. Det är genom henne som utskrivningsklara patienter från Ludvika lasarett och andra sjukhus i Dalarna slussas vidare till korttidsboenden i kommunen.

Yvonne Lavitskij är också utbildningsansvarig för vård- och omsorgspersonalen i kommunen.
När hon nu strejkar innebär det att ingen kan komma vidare till korttidsboende för utredning av boende och omvårdnads­behov. Inte heller kan kommunen fördela särskilda boenden.

– Patienterna kan bli kvar på sjukhus trots att de är utskrivningsklara. Eller så kan de skrivas ut utan att de får rätt typ av utslussning därifrån. Konsek­vensen blir att hemtjänsten och primärvården får ett ökat ansvar för de här vårdtagarna, förklarar Yvonne Lavitskij.

Har aldrig strejkat tidigare

Hon har arbetat som sjuksköterska sedan 1976 och har aldrig tidigare varit uttagen i någon av Vårdförbundets konflikter.

– Det här känns väldigt, väldigt ovant och konstigt. Självklart stöder jag Vårdförbundets strejk och lönekraven. Men jag brukar inte säga att jag strejkar utan att jag är uttagen i strejk. Jag hör inte till de lägst betalda men anser att det måste löna sig ekonomiskt att utbilda sig, säger Yvonne Lavitskij.

Hon har inte gått någon strejkvakt utanför sin arbetsplats på Marnäslidens äldreboende. Inte heller har hon delat ut flygblad eller deltagit i någon strejk­aktion.

– Nej, det skulle kännas jätte­fånigt. Men jag pratar ju med folk på stan om strejken. Sedan har Vårdförbundet möten i Falun någon gång i veckan som jag deltar i. Då träffar jag andra kommunalt anställda sjuksköterskor som också är uttagna i strejken.

Hon tycker att hon har fått bra stöd från Vårdförbundet före och under strejken och har regelbunden kontakt med de fackliga förtroendevalda.

Tror inte patienter skadas

Yvonne Lavitskij inser att hennes frånvaro från jobbet kan väcka irritation och att den ökar trycket på arbetskamraterna. Men hon tror inte att någon patient kommer till skada på grund av att hon strejkar.

– Det är många som får en sämre vårdplanering men ingen vårdtagare blir utan hjälp.
I Vårdförbundets andra och tredje varsel har ett flertal sjuksköterskor med liknande roller som Yvonne Lavitskij tagits ut i strejk – ibland som enda strejkande i sin kommun.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev