Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hon tar över Dagens Medicin

Publicerad: 24 juni 2020, 08:35

Lisa Blohm.

Det blir lite tredje gången gillt för Lisa Blohm på Dagens Medicin. Hon blev aldrig färdig läkare men efter sommaren tar hon över rollen som chefredaktör.


Vem är Lisa Blohm?
– En gammal sport- och lokaljournalist som började på läkarlinjen på 1990-talet men hoppade av efter fem terminer – precis innan det roliga började enligt de som gick kvar – och återvände till journalistiken. Jag har jobbat på Dagens Medicin i tre vändor, bland annat som redaktionschef, redaktör och vetenskapsreporter, och tycker att svensk hälso- och sjukvård är ett oerhört viktigt ämne, även om mycket så klart har förändrats sedan min studietid.

På cv:t har Lisa Blohm även arbetsplatser som TT, Statistiska centralbyrån och ett eget företag med inriktning mot skolan. Hon tränar 13-åringar i handboll och har en inofficiell målsättning att bli ”den lilla tanten i hörnet” som varit med på alla svenska mästerskap i ordspelet Scrabble.

Kommer läsarna att märka att du tar över som chefredaktör?
– Det kommer säkert att märkas, men kanske inte redan från start. Jag gillar datajournalistik så det kommer förmodligen att bli mer kartläggningar. Det kommer att bli mer utveckling av förhållandet mellan de olika delarna print och webb. Och det kan säkert finnas nya sätt att samarbeta mellan Dagens Medicins redaktion och nyhetstjänsterna Apoteksmarknaden, Läkemedelsmarknaden, Kommunal Hälsa och Digital Hälsa, säger Lisa Blohm och nämner artiklarna om melatonin som ett aktuellt exempel.

Det nya coronaviruset har verkligen placerat svensk hälso- och sjukvård i mediernas och allmänhetens strålkastarljus, vilken roll har Dagens Medicin att spela i framtiden?
– Det kommer säkerligen att bli mycket mer frågor och diskussion om sjukvårdens organisation, vårdskulden och dess effekt. Exempelvis om den spär på den befintliga ojämlikheten som finns i sjukvården i dag. Där kommer det att bli en viktig debatt framöver där Dagens Medicin kommer att fortsätta att spela en viktig roll när andra medier går tillbaka och rapporterar om annat.

Lisa Blohm tar över som chefredaktör för Dagens Medicin den 26 augusti då nuvarande chefredaktör Christina Kennedy tillträder motsvarande roll på Dagens Samhälle.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev