fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hon tar över Sahlgrenska

Publicerad: 13 juni 2016, 12:23

Ann-Marie Wennberg, ny sjukhusdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

(UPPDATERAD) Ann-Marie Wennberg har utsetts till ny sjukhusdirektör för Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetBarbro Fridén

Ann-Marie Wennberg tror på betydelsen av vårdens Zlatan, och framhåller samarbeten mellan näringsliv, sjukvård och akademi. Dagens Medicin har pratat med Sahlgrenskas nya sjukhusdirektör, som snart kommer att basa för  ett av norra Europas största sjukhus.

Hur märks det att du blir sjukhusdirektör?

– Det är ju ett universitetssjukhus och då har vi uppdrag både inom sjukvård, undervisning och forskning, och näringslivsutveckling. Vi kommer att jobba mycket med centrumbildningar, där både universitetssjukhuset och näringslivet och övriga Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola är inblandade. Det som är unikt är att Västra Götalandsregionen har en väl samlad sjukvård under en ledning. Det ger stora möjligheter att göra stora vetenskapliga studier och ta fram nya metoder.

Ann-Marie Wennberg pekar också på vikten av att vara en attraktiv arbetsplats.

– Det är som med fotbollen, har man en Zlatan så drar det till sig andra skickliga personer.

Vem är er Zlatan?

– Vi har flera! För att nämna någon så har vi Ingmar Skoog, som har jobbat med en av de kommande folksjukdomarna, demens. Det är något vi måste vara redo för och Ingmar Skoog sysslar med epidemiologi vad gäller detta.

Men Sahlgrenska universitetssjukhuset brottas också sedan länge med långa väntetider till akutmottagningarna, där sjukhuset har en av landets bottennoteringar. Dessa väntetider har Ann-Marie Wennberg haft ansvar för att korta.

– Man ska ha med sig att vi haft ett ökat inflöde på över 10 procent. Men vi har gjort ett jättejobb. Under våren har vi haft ett pilotprojekt där vi jobbar i team beroende på sökorsak. Teamen består av läkare, sjuksköterska och undersköterska och vissa jobbar med dem som är jätteakut sjuka, vissa med dem som inte är urakuta, och vissa med dem där man har längre tid på sig. Vi har kunnat kapa köerna rejält.

Målet är att 90 procent av patienterna tas om hand inom fyra timmar, och inom pilotprojektet nåddes 80 procent, enligt Ann-Marie Wennberg.

Vilka andra utmaningar har du att ta dig an?

Ekonomin är alltid en utmaning. Ett exempel är att det kommer många nya bra läkemedel och det är jättebra för patienterna, men det blir en kostnad för sjukhusen. Vi behöver göra hälsoekonomiska analyser för att visa hur viktigt det är att kunna ge dessa läkemedel, att det blir en vinst någon annanstans i samhället. Vi kan inte jobba i stuprör, då blir ekonomin på sjukhusen väldigt tungt belastad.

Ann-Marie Wennberg efterträder Barbro Fridén som valt att lämna sin tjänst för att bygga upp sjukhusverksamhet i Förenade arabemiraten. Hon tillträder sin tjänst den 15 augusti.

Fakta:

Ann-Marie Wennberg är professor i dermatologi och ingår i sjukhusledningen sedan tidigare. Hon har varit områdeschef för område fem, med hybrid- och interventionscentrum, transplantation, onkologi, njurmedicin, öron näsa hals, plastik, hud- och könssjukvård, kirurgi, urologi, anestesi, operation och intensivvård.

Ny lön: 151 000 kronor.

Relaterat material

Barbro Fridén blir vd i Förenade arabemiraten

Barbro Fridén: ”Vi kommer att klara det här”

Hundratals tjänster bort på Sahlgrenska

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev