Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hon tar över SKL

Publicerad: 16 december 2016, 12:09

Vesna Jovic tar över som vd för SKL våren 2017.

Foto: Thomas Carlgren

UPPDATERAD. Sveriges Kommuner och Landsting har hittat en ny vd efter att Håkan Sörman lämnade skeppet i höstas. Det blir socionomen Vesna Jovic, i dag kommundirektör i Huddinge, som ska föra skutan framåt.

Ämnen i artikeln:

SKR

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Hon tvekade inte en sekund att tacka ja till jobbet när frågan kom.

– Det går inte att tacka nej till ett sådant uppdrag tycker jag. Det är ett fantastiskt spännande uppdrag med stora möjligheter att påverka hur framtiden ska se ut för våra medlemmar, kommunerna och landstingen, säger Vesna Jovic till Dagens Medicin.

De senaste åtta åren har hon varit kommundirektör i Huddinge kommun i södra Stockholm. En kommun som hon har arbetat inom sedan 1988 på olika positioner, bland annat som socialchef och Sfi-chef.

Utveckling och digitalisering ligger henne varmt om hjärtat. Hon är bland annat ledamot i regeringens råd för digitalisering av offentliga Sverige och ordförande i styrgruppen för Digital agenda Storstockholm.

– Utifrån den kravspecifikation som man har haft har det handlat om att få in en person som driver utveckling i alla dess former. Jag tror att jag är ganska känd för att driva utveckling, så det har nog bidragit, säger Vesna Jovic om varför hon fick jobbet.

Kommer ditt intresse för digitalisering att märkas på SKL?

– Det hoppas jag, det är en väldigt viktig fråga för offentliga sektorn att ännu mer arbeta med digitalisering på olika sätt. Jag tror att våra invånare förväntar sig det, säger hon.

Om det betyder att faxmaskinen snart åker ut från sjukvården återstår att se. Vesna Jovic ber att få återkomma i frågan till dess att hon är på plats i vår. Däremot säger hon att det är viktigt att SKL syns utåt i olika sammahang.

– Jag tycker att det ligger i vårt uppdrag att synas utåt och vara tydliga med vad vi tycker och tänker i olika frågor som berör våra medlemmar. Då är media en viktig del i detta. Sedan kan det vara politiska företrädare som syns i vissa frågor, jag i vissa frågor och andra tjänstemän i andra frågor. Men det är viktigt att vi syns rent generellt.

Något exakt datum för när hon börjar på SKL finns i dagsläget inte, men det kommer att ske under våren 2017. Till dess fortsätter Lena Dahl som tf vd för SKL.

Vesna Jovic

Född: 1961.
Utbildad socionom vid Högskolan i Örebro.
Har ett förflutet som invandrarkonsulent i Huddinge kommun, chef för Sfi, kommundelschef i Segeltorp, socialchef och kommundirektör.
Är ledamot i regeringens råd för digitalisering av offentliga Sverige, ordförande i styrgruppen för Digital agenda Storstockholm och styrelseledamot i Stockholm Business Alliance.
Källa: SKL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev