fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hon tvingas göra sina kunder besvikna

Publicerad: 24 oktober 2012, 09:31

Monica Kahlqvist

Foto: Petra Jonsson

För apoteken på Gotland är det ofta svårt att ta in läkemedel inom 24 timmar. De anställda drabbas av kundernas ilska.


– Jag hade en kund förra veckan som undrade när vi skulle få in hennes läkemedel och när jag sa att det skulle dröja sa hon ”Jaha, ni klarar inte 24-timmarsregeln”. Så jag fick förklara varför, säger Carina Olsson, receptarie på Boots apotek i Visby.

Stopptiden från Tamro är klockan 10.00, samma tid som apoteket öppnar. Det innebär att även om kunderna hänger på dörren vid öppning kan de inte få sina läkemedel inom 24 timmar om de saknas på apoteket och måste beställas från Tamro.

Stopptiden för den andra grossisten, Oriola, är 11.00, vilket innebär lite större möjligheter att få läke­medel levererade inom ett dygn. Men kommer kunden senare än en timme efter öppning kan beställningen gå iväg först nästa dag oavsett varifrån preparaten ska beställas och det blir omöjligt för apoteket att leva upp till 24-timmarsregeln.

Att förklara de bakomliggande orsakerna till varför det inte går att leverera inom 24 timmar är svårt. Både Carina Olsson och kollegan Monica Kahlqvist, receptarie, hade önskat sig senare stopptider.

– Kunderna tror att det är apoteken som gör fel. Tamro och Oriola är dolda aktörer för dem. Det blir som att vi skyller på något som kunden inte vet vad det är, säger Monica Kahlqvist.

Hon berättar att det ganska ofta går att lösa när läkemedel saknas.

– Vi ringer andra apotek och hänvisar till dem, det är ingen skillnad jämfört med hur det var under monopolet. Men det är inte optimalt, vi vill att kunderna ska kunna få sina läkemedel hos oss, säger hon.

Flera andra apotek på Gotland, men också på andra håll, har en liknande situation där de omöjligt kan leverera läkemedel inom 24 timmar.

Tamro gjorde nyligen en ändring för ett antal apotek utanför storstadsregionerna som innebär att de ska kunna beställa läkemedel efter stopptiden klockan 10 med en tilläggsbeställning som kan göras fram till klockan 14. Men Gotland omfattades inte av ändringen.

– När det gäller Gotland skickas varor med båt. Vissa läkemedel måste då hanteras som farligt gods och varudeklareras i god tid före båtens avgång, säger Hans Wahlén, vd för Tamro.

– Vi kommer att titta på situationen för Gotland framöver, tillägger han.

Relaterat material

Därför hålls inte 24-timmarsregeln

Tidigare direktörer: ”Regeln fanns inte”

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev