Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hon utformar rollen som äldreapotekare

Publicerad: 2 juni 2017, 08:03

Marwa Shabo, äldreapotekare i Linköping och Susann Svärm, distriktsläkare på Capio Vårdcentral Berga.

Foto: Privatbild

Marwa Shabo har som kommunapotekare i Linköpings kommun gått från en konsultativ roll i början, till att utvecklas till att bli en specialiserad äldreapotekare.


Marwa Shabo har arbetat som äldreapotekare i Linköping sedan 2015, efter några års arbete som farmaceut på apotek och i Region Östergötland.

Hon är utbildad apotekare från Uppsala universitet. I dag arbetar hon på klinisk farmakologi, Region Östergötland. Därifrån är hon utlånad till Linköpings kommun.

– Ursprungligen var det den medicinskt ansvariga sjuksköterskan som tog kontakten för att skapa bättre samverkan mellan regionen och kommunen, säger hon.

I början hade hennes arbete ett konsultativt inslag, med rådgivning och utbildning, för kommunens sjuksköterskor och omsorgspersonal.

– Till en början handlade det om att undersöka vilka arbetsuppgifter som är möjliga att ge en äldreapotekare. Exempelvis så arbetade jag med patienter som skulle övergå från sjukvården, slutenvårdsavdelning till äldreboende.

Sedan dess har arbetsuppgifterna utökats. Det skedde när hon fick samverkan med Berga vårdcentral, som har det medicinska ansvaret för ett antal boenden i Linköpings kommun. Där påbörjades ett systematiskt arbete med äldres läkemedelsanvändning.

– Då fick jag en tydligare roll som äldreapotekare, med fler generella frågor kring läkemedel. Över tiden innebär det att jag har gått från mer generella arbetsuppgifter för en apotekare till att allt mer kunna använda mina specifika kunskaper om läkemedel för äldre.

Hon pekar på flera positiva effekter av sitt arbete. Delar av effekterna har Marwa Shabo beskrivit i en rapport till Äldrenämnden.

– Ett viktigt resultat av arbetet är ökat samarbete över gränserna. Läkare och sjuksköterskan och jag kan samråda vid exempelvis läkemedelsgenomgångar. Där arbetar vi i ett flödesschema, från läkare och framåt.

Samtidigt har en kollega i sin tidigare funktion som äldreapotekare, utbildat 200 anställda inom äldreomsorgen, framför allt undersköterskor. Marwa Shabo var med och utbildade.

– Framför allt när dessa arbetar med delegerade uppgifter från ansvarig sjuksköterska är det viktigt att personalen har särskilda kunskaper om hur man handskas med läkemedel för äldre, inklusive, biverkningar och symtom.

Behov av kommunapotekare

Tidigare har Dagens Apotek skrivit om en rapport om behovet av kommunapotekare, samtidigt som det av olika skäl råder brist på sådana.

Linköpings Kommun och Region Östergötland har valt att ligga i framkanten när det gäller att satsa på äldreapotekare.

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev