söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hon var bäst på att pipettera

Publicerad: 4 september 2015, 06:46

När Fohmlympiska spelen avgjordes på Folkhälsomyndigheten fick mikrobiologen Georgina Isak fram den bästa standardkurvan på tid.


Fohmlympiska spelen, vad är det?
– Det var en tävling som vi vid enheten för parasitologi, livsmedel och vattenburen smitta vid Folkhälsomyndigheten anordnade för att lyfta fram vikten av korrekt pipettering. Pipetten är ett viktigt instrument som används i labbet. Den kan ge olika resultat baserade på den person som använder den. Vissa misstag, som att släppa kolven för snabbt exempelvis, kan leda till skillnader i volym mellan prover, vilket kan resultera i skeva analysresultat.

Hur många var det som tävlade i din gren?
– Det var första gången vi anordnade tävlingen, så vi var sju som tävlade. Men alla hade så kul att jag tror att det blir fler deltagare nästa gång.

Du vann ju tävlingen, grattis! Hur gick den till?
– Vi tävlade om att få fram den finaste standardkurvan på tid. Det innebar att man var tvungen att vara både snabb och noggrann. Alla hade väldigt fina standardkurvor, det var väldigt jämnt. Jag var lugn och koncentrerad och fick fram min kurva på drygt två och en halv minut.

Hur blir man bra pipettering?
– Erfarenhet, att man övar så man vet när man ska trycka och släppa i pipetten. Jag har använt pipetter i många år. Jag är mikrobiolog och har gjort alla mina analyser genom pipettering.

Vad vann du?
– Äran, och det var det som var det viktigaste.

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev