Nyheter
Hon vill få fart på sjukvårdens digitala resa
Publicerad: 23 mars 2017, 08:35
PÅ SPRÅNG. Som ny landstingsdirektör i Stockholm har Malin Frenning fullt upp. Men två gånger i veckan knyter hon skorna för en löprunda, för att hålla sig i trim.
Foto: Simon Hastegård/bildbyrån
Från snabba förändringar i telekombranschen till den trögare landstingsvärlden. Malin Frennings karriär tog ett oväntat hopp när hon blev direktör för landets största landsting.
Sedan i december har Malin Frenning tagit över landstingsdirektörsrummet i ett av de gamla husen bakom landstingshuset på Kungsholmen i Stockholm.
Det är städat och prydligt. Härifrån ska hon leda Stockholms läns landsting med 44 000 medarbetare och en budget på 95 miljarder kronor om året, trots att hon inte har någon som helst tidigare erfarenhet av att leda offentlig förvaltning.
Efter utbildningen till civilingenjör i maskinteknik kom Malin Frenning till Telia 1993 och har sedan gjort hela sin yrkeskarriär inom koncernen. 2011, då hon var bredbandschef, utsågs hon till näringslivets mäktigaste kvinna av Veckans Affärer. Samma år blev hon teknologie hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.
Bland sina egna erfarenheter från offentligt arbete hör sommarjobb som vårdbiträde på ett äldreboende och som städare på Länssjukhuset i Sundsvall.
– Där arbetade jag med grovstädning. Jag fick till exempel plocka isär och rensa avlopp, fläktar och rör.
För Malin Frenning har det alltid varit viktigt att leverera, berättar hon. Från barnsben och vidare genom livet. Hon är ambitiös men ger också intryck av att vara lyssnande och prestigelös.
Och hon är artig. När vi hälsar kommer ett vänligt handslag och … en reflexmässig nigning. Även om hon skrattar bort den säger den kanske något om att hon inte självklart ser sig själv som överordnad, trots sin befattning och lön på 208 350 kronor i månaden.
Att bli just landstingsdirektör stod inte på Malin Frennings ”att göra-lista”.
Det var först efter att hon slutat som Sverigechef på Telia 2015, som hon fick frågan om att bli landstingsdirektör av en rekryterare.
– Inte hade jag tänkt på landsting, men jag vill göra samhällsnytta och tog mig en funderare. Jag läste på och träffade senare landstingets presidium. Det kändes jättespännande och intressant. Och det är inte så stor skillnad på att leda ett företag eller ett landsting.
Men det är väl skillnad. Ett företag ska ju leverera vinst till aktieägarna?
– Skillnaden är att det finns en politisk dimension här, men det handlar ytterst om att ge kunderna, eller invånarna, bästa möjliga service. Det är min målbild. I landstinget ska vi använda de offentliga medlen så effektivt som möjligt, och producera samhällsnyttiga tjänster som gör livet bättre och enklare för medborgarna.
I glappet mellan Telia och det nya landstingsdirektörsjobbet var Malin Frenning ledig under ett halvår.
– Jag har alltid jobbat mycket så det var lyxigt att stoppa upp tiden lite. Jag var hemma, jag reste, började sjunga i kör och kom igång med träning. Sången har jag slutat med men träningen håller jag fast vid. Jag har aldrig varit i så bra form som nu, säger hon.
Ett av de första uppdrag som Malin Frenning fått som nytillträdd landstingsdirektör är att effektivisera landstingets hela organisation. Det är ett omfattande uppdrag som ska lätta de administrativa bördorna och minska byråkratin. Om några år förväntas åtgärderna spara två miljarder kronor om året, enligt det moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius.
– Att leda förändringsarbeten, vända på alla stenar och hitta smartare sätt att jobba är något som jag är bra på. Det där är normal vardag för mig. Det är därför jag har kommit hit, säger Malin Frenning.
Hon talar mycket om ledarskap och förändringsarbete, om att hon som chef har möjlighet att påverka många och åstadkomma förändringar.
– Jag ska kunna åka hiss, hela vägen från strategisk till operativ nivå. Jag går gärna ut i verksamheten och hjälper till och är tillgänglig, säger hon.
Engagemanget för digital utveckling finns kvar och hon sitter i styrelsen för elektronik- och bredbandsbolaget Hexatronic, som vuxit de senaste åren. Det är ett sidouppdrag som landstingsstyrelsen godkänt och som inte anses riskera jäv eller påverka hennes direktörsroll.
– Jag ville ha en fot kvar i fiber- och kabelbranschen eftersom det är min hemmaplan. Jag tog styrelseuppdraget innan jag blev aktuell som landstingsdirektör. Men nu är det förstås landstingsuppdraget som jag går in för med hull och hår.
Teknikutvecklingen har varit en stor del av hennes yrkesliv. It-revolutionen har varit spännande och rolig att vara med om, tycker hon.
– Det var mycket därför som jag stannade kvar på Telia så länge, det hände nya saker hela tiden.
Nu handlar det om att få fart på it-utvecklingen och de digitala tjänsterna inom landstinget.
– Sjukvården ligger lite efter. Men tekniken är en förutsättning för att vi ska kunna ändra processer och hitta bättre arbetsflöden. Tekniken finns och jag vill snabba på den digitala resan framåt, säger Malin Frenning.
Kort om ...
... Malin Victoria Frenning
Titel: Landstingsdirektör i Stockholms läns landsting sedan den 1 december 2016.
Ålder: Fyller 50 den 27 mars.
Familj: Maken Stefan, kommunikationschef på Glaxosmithkline AB, samt två söner i övre tonåren.
Bor: Lägenhet i Stockholms innerstad.
Lön: 208 350 kronor i månaden.
Fritidsintresse: Styrketräning och löpning.
MIA WÄRNGÅRD