Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Hon vill rensa upp i journaldjungeln

Publicerad: 24 April 2015, 13:04

Om fem år kommer hälften av alla vårdanställda i Sverige använda journalsystem från Cerner, spår Sverigechefen Lena Blom.


I februari i år köpte det amerikanska vårdbolaget Cerner upp Siemens Health Services och 6 000 anställda över hela världen bytte arbetsgivare. I Sverige har Siemens Health Services funnits i omkring 20 år och ligger bland annat bakom journalsystemen Melior och Obstetrix.

En av de omkring 70 svenskar som ”följde med” i förvärvet är Lena Blom som i dag är general manager för Sverige i dotterbolaget Cerner Nordics. Utöver att fortsätta förvalta systemen från Siemens Health Services jobbar Cerner Nordics för fullt med att anpassa Cerners stora vårdinformationssystem Millennium för Sverige, berättar Lena Blom för Dagens Medicin på Vitalismässan.

Blir svensk lagstiftning, exempelvis patientdatalagen, problematisk då?

– Nej, jag skulle inte säga det. Vad vi kan bedöma så finns det allra mesta som behövs ur det svenska lagstiftningsperspektivet i Millennium.

Vad är det Millennium har, som Melior och Take Care inte har?

– Millennium har väldigt mycket bra stöd för processerna och att arbeta processorienterat, vilket många av dagens system inte har för att de är byggda på ett annat sätt. I Millennium finns det stöd för olika yrkeskategorier och ett väldigt bra stöd för interoperabilitet, som är ett av Cerners stora kärnområden.

Lena Blom förklarar att Millennium kan ta emot och skicka data och därmed interagera med andra typer av system.

– Det är något som vi har otroligt stort fokus på och som jag tror är väldigt viktigt för just svensk vård.

Och var är Cerner Nordics om fem år?

– Då har vi Millenium i ett antal landsting i Sverige. Det händer mycket på marknaden just nu och många landsting tittar på olika typer av lösningar och på hur de ska gå vidare. De sitter i dag med första generationens system och är kanske redo att ta klivet att skaffa ett ännu mer modernt system med mer funktionalitet. Så vi hoppas på att det ska komma många upphandlingar.

Och hur stor del av marknaden har ni då om fem år?

– Ska vi vara aggressiva och säga 40–50 procent, säger Lena Blom och uppskattar att 25–30 procent av alla anställda i vården i dag använder sig av Melior.

Är tanken att ni fasar ut Melior och fasar in Millenium?

– Det är nog den långsiktiga planen, absolut. Sen kommer det förmodligen att ta ganska många år. Det här är långa processer.

Relaterat material

Så ska journalsystemet kunna bytas bitvis

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev