Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hon vill sprida kunskap om hjärnan

Publicerad: 22 juni 2013, 06:00

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio. Läkaren och hjärnforskaren Katarina Gospic.

Hjärnan och rollen den spelar när vi ska fatta beslut är i fokus när läkaren och forskaren Katarina Gospic tar plats i radions Sommar.


Den 26 juni är det Katarina Gospics tur att prata i radioprogrammet Sommar. När hon ska sammanfatta vad programmet kommer att handla om säger hon så här:

– Jag kommer att prata om hjärnan, beslutsfattande och om rättvisa. Det kommer att vara på olika nivåer och handla om både min egen hjärna, men också om andra människors hjärnor generellt.

Katarina Gospic är både läkare, forskare och företagare. Hon brukar säga att det är konstigt att vi vet mer om våra mobiltelefoner än om hur hjärnan fungerar. Många känner inte till vad som påverkar oss när vi ska fatta beslut och förstår inte hur emotionellt styrda vi faktiskt är.

Förenklat påverkas vi av två system i hjärnan. Ett är känslostyrt och primitivt. Det andra är mer rationellt och avancerat. Det är den andra delen som skiljer oss från djuren. Men den är inte lika snabb i beslutsprocessen.

– Om vi tittar på vad som händer i hjärnan när vi är stressade ser vi att besluten hamnar i reptilhjärnan. Om vi känner oss väldigt stressade ”slocknar” den smarta delen helt, berättar Katarina Gospic.

Vad får det för konsekvenser?

– Vi agerar impulsivt om vi låter reptilhjärnan ta över för mycket. Ta till exempel om du sitter i ett möte där du ska förhandla med någon som kanske är lite aggressiv och du känner ett obehag av det. Blir du tillräckligt stressad kommer din reptilhjärna att ta över, vilket resulterar i att du själv blir aggressiv eller att du bara går därifrån.

Hade du velat åstadkomma något konstruktivt med det mötet lyckas du inte på grund av reptilhjärnan.

Trötthet och stress gör oss mer impulsiva och gör att vi suktar ännu mer efter snabba belöningar. Till exempel är det inte ovanligt att det här sötsuget slår till.

– Förr, när man jagade på savannen, var den kopplingen viktig. I dag lever vi med stenålderskopplingar i en modern värld. Det medför utmaningar, säger Katarina Gospic.

För att inte låta reptilhjärnan styra i onödan tycker Katarina Gospic att kunskap är det viktigaste verktyget. Sedan handlar det om att lära sig tricken kring känsloimpulser, så att du till exempel kan förklara för dig själv vad som händer när du blir sugen på något sött och kan ha en backup-plan. En sådan strategi funkar också i andra situationer. Om någon till exempel provocerar dig på jobbet kan du räkna till tio.

– Du kan förbereda dig genom att tänka igenom vad du ska säga beroende på vad någon säger till dig. Gör upp planer för hur du ska agera och var proaktiv.

Vilka vanliga misstag gör vi när vi ska fatta beslut?

– Att vi gärna väljer de kortsiktiga belöningarna och alternativ som är bekanta för oss. Återigen är det för att vi är kopplade på det viset, men om man ska utvecklas så måste man kunna tänka långsiktigt och våga utmana sig själv.

Kan man öva sig på att bli bättre på att fatta beslut?

– Generellt för kroppen och hjärnan gäller att det man tränar blir man bra på. Är du till exempel rädd för att hoppa från femmans hopptorn är du jätterädd första gången. Men om du hoppar femtio gånger i rad kommer den femtionde gången inte vara lika läskig som första gången du hoppade.

Det gäller att vara väl medveten om att vi är programmerade att alltid välja det som ger oss mest behag och minst obehagskänslor.

– Trots den kopplingen är det inte säkert att det är det bästa alternativet att följa den känslan. Kontentan blir att du bör stanna upp och våga tänka efter, säger Katarina Gospic.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev