Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hon vill stega rakt in i Rosenbad

Publicerad: 26 juni 2013, 06:15

Lena Hallengren (S)

Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån

Lena Hallengren vill bli socialminister. Får hon jobbet efter valet nästa år väntar en röd revolution i sjukvården.


Inom Socialdemokraterna har det funnits en kultur av att aldrig offentligt berätta att man kandiderar till en post. Men Lena Hallengren gör uppror mot partikulturen. Hon är vice ordförande i riksdagens socialutskott i dag och gör ingen hemlighet av vilket jobb hon vill ha efter valet.

Vill du bli minister om ni tar makten?

– Det vill jag bli.

Och det är Göran Hägglunds jobb du är ute efter?

– Ja.

Hon håller med socialminister Göran Hägglund (KD) när han kallar de förändringar han genomfört i sjukvården för ”en revolution”.

– Det har ju hänt saker. Sen kan man diskutera om det är en revolution till det bättre eller till det sämre. När det handlar om de olika valfrihetsmodellerna så har de förändrat vården så att det har blivit mer av en marknad. Vi är på väg in i ett system där det inte är människors behov i huvudsak som styr utan marknaden.

Lena Hallengren funderar nu på hur Socialdemokraternas revolution av sjukvårdspolitiken skulle se ut.

– En viktig fråga som vi måste fundera över är likvärdigheten och jämlikheten i den svenska sjukvården. Jag tänker på nationella riktlinjer och jag tänker på det faktum att människor uppfattar att det spelar roll vilken sida av landstingsgränsen man bor på.

Hon ifrågasätter om valfrihetsreformerna har gett mer jämlik vård.

– Man måste fundera på om människors möjligheter att hela tiden göra ett val i sjukvården ökar eller minskar skillnaderna. Ju mer marknaden får styra, ju mer måste du vara aktiv och göra de rätta valen och söka efter var de bästa vårdresultaten finns. Vi måste fundera över hur vården kan ta ett ansvar för att ha en sammanhållen vårdkedja. Det handlar om att skapa en vård som är tillgänglig och serviceinriktad och inte lägger över för mycket ansvar på den enskilde.

Men det blir ingen total skrotning av vårdvalet om Socialdemokraterna tar makten. Vård­valet i primärvården får finnas kvar oförändrat. Några mer stimulanspengar för utökat vårdval i specialistvården blir det däremot inte.

– Vi ska inte splittra upp specialistvården alltför mycket. Inte minst i mindre landsting så behöver man hålla samman allting. Specialistvården behöver vara en del i en fungerande vårdkedja.

Men de landsting som på egen bekostnad vill införa specialistvårdval ska få göra det.

Det blir inte heller någon stopplag mot vinster i vården. Vårens debatt inom Socialdemokraterna slutade med en kompromiss. Partiet vill bland annat ställa tuffare krav på öppenhet och insyn i verksamheterna och hoppas på en blocköverskridande överenskommelse om detta i riksdagen. Regeringens arbete med att få parterna att komma överens om en etisk plattform räcker inte, enligt Lena Hallengren.

– Det är skillnad på att fatta ett beslut om en lag i riksdagen och att skapa en etisk kod där aktörerna tar i hand och är överens så länge de har lust.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev