Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Hopp sätts till it i kamp mot läkemedelsrisker

Publicerad: 24 April 2015, 09:10

Tero Shemeikka.

Foto: Henrik Brunnsgård/Bildbyrån

En Stockholmsk databastjänst som i journalsystemet kan varna för biverkningsrisker hörde till nyheterna när läkemedelsfrågorna ställdes i rampljuset.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Läkemedel stod i centrum för programpunkterna i en av Vitalis-mässans konferenssalar på torsdagseftermiddagen. Tero Shemeikka från Stockholms läns landsting beskrev försök med Pharao, en e-tjänst som varnar för läkemedelsbiverkningar. Nepis chef Mikael Hoffmann ifrågasatte begreppen recept och förskrivning. Terminologen Karin Ahlzén från Socialstyrelsen berättade om arbetet med att färdigställa ett kodsystem för ordinationsorsaker. Avslutningsvis gick Rikard Lövström från Sveriges läkarförbunds råd för läkemedel, it och medicinteknik igenom hur systemen kan stödja läkarna i deras läkemedelsansvar.

– Tjänsten verkar väldigt uppskattad och därför tror vi att den efter vissa justeringar kan komma ut före årsskiftet, först i journalsystem som har ”Janusfönster” och i Stockholm, sade Tero Shemeikka om det nya beslutsstödet för läkemedelsgenomgångar, Pharao.

Farmakologer har gjort en rejäl genomgång av läkemedlens biverkningar och översatt dem till en förenklad klassificering i fyra nivåer. I journalsystemet ser läkaren en knapp som i princip låter patientens läkemedelslista jämföras med den nya farlighetstabellen, och en ikon för den skarpaste varningen visas. Viss samverkan mellan läkemedel kan fångas men man ska vara medveten om att verktyget inte vet något om patientens doser. Över 80 procent av läkarna som har provat säger att de skulle rekommendera systemet för kollegor, och 69 procent svarade att användningen hade lärt dem åtminstone något nytt i sak.

Mikael Hoffmann, chef för Nätverket för läkemedelsepidemiologi, Nepi, tog avstamp i en konceptuell genomgång av patientens läkemedelsprocess. Han efterlyste en helt ny syn på den, och önskade att orden recept och förskrivning ska försvinna. I stället ville han sätta läkarens beslut, ordinationen, i centrum – något som i och för sig skulle förutsätta förändringar i IT-systemen.

– I dag måste jag som läkare uppge ett läkemedels handelsnamn i receptet, sedan byter apoteket ut det till ett annat läkemedel med samma substans inom utbytesgruppen. Varför kan jag inte bara säga att läkemedlet ska vara ett som tillhör gruppen? Det skulle inte innebära några risker som inte finns i dag, sade han.

Mikael Hoffmann framhöll också att planering för uppföljningar av läkemedel är en så central del av ordinationen att den borde synas för exempelvis apotekspersonal. I recept som sådana syns ingen skillnad mellan läkemedel som ska sättas ut och sådana som ska utvärderas inför fortsatt användning. Överlag vill han lyfta fram vikten av utvärderingen och se den som del i en cyklisk process tillsammans med läkemedelsordinationen, expedieringen och patientens förbrukning.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev