Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hoppar av Öppna jämförelser i protest

Publicerad: 30 november 2012, 09:44

Höftprotesregistrets huvudansvarige ”saknar förtroende” för Socialstyrelsens kommunikation efter ett pressmeddelande. Han hoppar nu av arbetet med Öppna jämförelser.


– Socialstyrelsen kan inte tolka sina egna siffror och låter det gå ut en felaktig pressrelease, vilket får ett stort genomslag i svensk media. För mig är det en fullständig katastrof, säger Göran Garellick, överläkare och registerhållare för Svenska höftprotesregistret, som i går valde att lämna arbetsgruppen för Öppna jämförelser och kallar Socialstyrelsens agerande för oprofessionellt och amatörmässigt.

Bakgrunden är att Socialstyrelsen i tisdags skickade ut ett pressmeddelande om siffror ur Öppna jämförelser. I det fanns en olycklig formulering, vilket Socialstyrelsen och Göran Garellick är ense om.

I ett citat i pressmeddelandet säger avdelningschefen Petra Otterblad Olausson ”Ett förbättringsområde som vi ser är vårdens kostnadseffektivitet. Ett exempel är artroskopi i knäleden, då man tar bort meniskvävnad vid artros, som enligt flera studier helt saknar bevisad effekt. Trots det rapporterades över 24 000 operationer förra året och störst var andelen i Stockholm.”

Det resulterade i nyheten att 24 000 onödiga operationer gjordes, en nyhet som spreds bland annat via nyhetsbyrån TT.

Problemet är att det bara är en del av dessa 24 000 operationer som går att ifrågasätta, enligt Göran Garellick i storleksordningen 6 000–7 000 per år. Artroskopi på tveksamma indikationer till patienter över 40 år har varit en het fråga i ortopedikretsar. Göran Garellick hör till dem som därför arbetar för att minska artroskopierna i den här patientgruppen. Enligt honom har detta också skett, inte minst tack vare Öppna jämförelser.

Den nu spridda nyheten har rört upp känslor i ortopedikretsar. Och Göran Garellick berättar att han har fått ta emot mängder av samtal och mejl från såväl journalister som kollegor.

Nu hoppar du av Öppna jämförelser på grund av detta. Är det inte att överreagera?

– Min egen trovärdighet påverkas, säger Göran Garellick som kallar Socialstyrelsens agerande oprofessionellt och amatörmässigt.

Det Göran Garellick framför allt är kritisk mot är att Socialstyrelsen inte snabbt gick ut med ett nytt pressmeddelande med en dementi av det tidigare.

– Man har haft en chans efter en timma att dra tillbaka detta, men det gör man inte. Det hade varit oerhört lätt för Socialstyrelsen att gå ut med en kraftfull dementi.

Men kan det inte vara vi journalister som är dåliga på att tolka pressmeddelandet?

– Varje människa på TT skulle missuppfatta det.

Enligt Petra Otterblad Olausson kontaktade dock Socialstyrelsen TT och har i efterhand lagt till ett förtydligande.

– Vi har gjort ett förtydligande i samband med pressmeddelandet, där vi säger att det är en olycklig formulering i pressmeddelandet. Det spetsades också till av att TT missförstod, säger hon.

Att göra en dementi, som Göran Garellick, hade velat, har det inte funnits skäl till, anser hon.

­– Göran Garrellick behöver ju inte stå till svars för Socialstyrelsens och SKL:s pressmeddelanden. Han hade ju kunnat hänvisa till oss. Samtidigt förstår jag ju att han tycker att det är extremt olyckligt det som har hänt.

Någon direkt kommentar till Göran Garellicks avhopp från arbetet med Öppna jämförelser ger inte Petra Otterblad Olausson. Hon konstaterar dock att öppna jämförelser är ett väldigt framgångsrikt arbete och att Socialstyrelsen är mån om gott samarbete med kvalitetsregistren även i fortsättningen.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev