Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hoppas att fler känner pressen

Publicerad: 28 februari 2011, 15:51

Kronans Droghandels gratifikation till praktikanterna uppskattas av Sveriges farmacevtförbund.


– De glädjer mig att någon i alla fall har valt att ge en ersättning. En viss ersättning är ju bra jämfört med ingen ersättning och siffrorna tycker jag är skapliga, säger Boris Pendic, ordförande för studentsektionen på Sveriges farmacevtförbund.

Han tycker att debatten om praktikanternas förlorade ersättning varit allt för fokuserad på frågan om i fall apotekarstudenterna ska få lön under praktiken.

– Kärnan i det hela har ju varit de sex veckor som man inte har någon inkomst på. Då är det väldigt bra att man kan få en engångssumma på 12 000 kronor så att man kan klara sig de veckorna, säger Boris Pendic.

Apotekarstudenterna ska enligt EU-reglerna göra en 26 veckor lång praktik för att få arbeta på apotek. Men studiemedel betalas bara ut för 20 av dessa veckor.

Att Kronans Droghandel dessutom betalar upp till 7 000 kronor i månaden i rese- och boendebidrag underlättar för de studenter som gör sin praktik långt från studieorten.

– Det gör ju att studenter kan klara sig även om de behöver flytta, säger Boris Pendic.

Apotekarstudenternas lön var tidigare reglerad av avtal med fackförbunden, men i höstas sades avtalen upp. Från och med i höst är det upp till varje företag om de vill betala eller ej.

Sveriges farmacevtförbund har bett apoteksföretagen att lämna besked om vilka villkor de kommer att erbjuda. Kronans Droghandel är det första företag som meddelat att de kommer att ge farmaceutstudenterna en gratifikation.

– Det sätter lite goodwill-press på de aktörer som har gått ut och sagt att de inte kommer att ge någon ersättning alls, säger Boris Pendic.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev