Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Horizon scanning del av strategi

Publicerad: 28 november 2012, 10:31

Ett forum med koll på nya läkemedelsbehandlingar inrättas nästa år.


Inom ramen för nationella läkemedelsstrategin ska ett nytt nationellt forum inrättas under 2013 för så kallad ”horizon scanning” av nya läkemedel. Forumet ska samordna kunskap och underlätta införande och uppföljning av nya läkemedelsbehandlingar.

Ett annat steg i en ny handlingsplan för nationella läkemedelsstrategin 2013 är att förbättra AT-läkares kunskaper om äldre och läkemedel med hjälp av en webbaserad fortbildningsmodul.

Annars är det apoteken som får en mer central roll läkemedelsstrategin. En ny aktivitet blir att följa upp om apoteken lever upp till principerna för god och ändamålsenlig vård. Projektet kallas: ”Indikatorer för god patientsäkerhet på apotek”.

Dessutom ska nationella läkemedelsstrategin inleda försök med strukturerade läkemedelssamtal på apotek. Något som Sveriges Apoteksförening välkomnar.

– Strukturerade läkemedelssamtal bör resultera i bättre följsamhet till ordinerad läkemedelsbehandling, bättre behandlingsresultat, reducerade kostnader för felaktig läkemedelsanvändning och färre sjukhusinläggningar orsakade av läkemedelsrelaterade problem, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening i ett pressmeddelande.

Branschorganisationen hoppas att strukturerade läkemedelssamtal är ett första steg mot att farmaceutiska tjänster blir en naturligare del av vårdkedjan.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev