Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Hormonersättning ökade hjärtrisken hos äldre kvinnor

Publicerad: 13 juli 2007, 12:27

Kvinnor som efter klimakteriet behandlats med hormonersättning med östrogen hade en ökad risk för hjärt-kärlhändelser och venösa blodproppar. Det visar en australiensisk studie som publiceras i veckans nummer av British Medical Journal.


Den så kallade WISDOM-studien stoppades i förtid år 2002, efter att den amerikanska studien Women s Health Initiative hade visat att östrogentillskott till postmenopausala kvinnor kan öka risken för både bröstcancer, stroke och blodpropp. Men nu publiceras resultatet av den ett år långa studie som forskarna hann genomföra innan dess.

I studien ingick 5692 kvinnor i åldrarna 50-69 år, vilka rekryterats från vårdcentraler i Storbritannien, Australien och Nya Zeeland. Samtliga kvinnor var i postmenopaus, vilket innebär att de inte haft menstruation på 12 månader. I snitt började kvinnorna med hormonersättning 15 år efter att menopausen inletts. Kvinnorna delades in i olika grupper, varav en grupp fick enbart östrogen, en annan gavs en kombination av östrogen och progesteron, och en kontrollgrupp fick placebo. Behandlingstiden var i snitt knappt ett år.

Både de kvinnor som fick den kombinerade hormonterapin och de som fick enbart östrogen hade en signifikant högre risk att drabbas av kardiovaskulära händelser, jämfört med placebogruppen. Av de kardiovaskulära händelser som inträffat, som inkluderade hjärtinfarkt, plötslig hjärtdöd och instabil angina, hade alla 11 incidenter skett bland de kvinnor som fick hormonersättning, varav nio fick den kombinerade varianten. Hormonersättningen medförde även en signifikant högre risk för venösa blodproppar, särskilt för de kvinnor som fick både östrogen och progesteron.

 När det gällde risken för bröst- och andra cancerformer, cerebrovaskulära sjukdomar och risken för frakturer, kunde forskarna inte se någon skillnad mellan de som fick hormonersättning och placebogruppen. Antalet inträffade fall under studieperioden var för litet för att resultaten skulle kunna säkerställas statistiskt.

 Forskarna påpekar dock att resultatet inte utesluter att behandling med östrogen kan vara fördelaktigt för den kardiovaskulära risken hos yngre kvinnor som befinner sig i, eller nära, menopaus. Tidigare kliniska studier samt studier på djur, har visat att effekterna av östrogen på det kardiovaskulära systemet kan vara annorlunda och troligtvis gynnsamma, om behandlingen sker under menopaus.

BMJ 2007 Online

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev