onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hostmedicin tycks öka risk för waranpatient

Publicerad: 29 november 2006, 11:09

Foto: Mats Andersson

RIKSSTÄMMAN 2006 Den hostdämpande sub­stansen noskapin misstänks förstärka effekten av Waran, vilket kan öka risken för farliga blödningar. Hittills har sju fall rapporterats till det svenska biverkningsregistret.


I februari i år fick läkemedelsinformationscentralen Karolic vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge en fråga om det fanns någon känd interaktion mellan den receptfria, hostdämpande substansen noskapin och det blodförtunnande medlet Waran (warfarin). Blodet hos en 82-årig man hade plötsligt förtunnats när han ätit noskapin. Mannen stod på en tidigare stabil Waranbehandling.

Blodet förmåga att levra sig mäts i det så kallade INR -värdet, international normalised ratio. Personer som får Waran för att förebygga blodproppar går på regelbunda INR -kontroller. Värdet ska ligga på 2,1–3,0. Högre värden ökar risken för spontana blåmärken och blödningar i muskler, slemhinnor, leder och i värsta fall hjärnan.

– Efter sex dagar på noskapin hade INR -värdet ökat från 3,0 till 7,2. Vid det värdet är blödningsrisken ganska överhängande, säger Staffan Ohlsson, ST -läkare vid avdelningen för klinisk farmakologi, Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Totalt finns sju kända fall
Staffan Ohlsson och hans kollegor gjorde en litteraturundersökning, men hittade ingen tidigare dokumentation om interaktion mellan noskapin och Waran. I det svenska biverkningsregistret hittade de där­emot fem anmälda fall. Hos dessa patienter hade INR -värdena ungefärligen fördubblats och en person hade drabbats av en muskelblödning. I oktober rapporterades ytterligare ett fall.

– Nu finns det totalt sju fall av förhöjda INR -värden. Vi har tittat på sambandet med olika statistiska metoder för att se om rapporteringen av den här interaktionen är överrepresenterad och det är en klart signifikant signal, säger Staffan Ohlsson.

Långsammare omsättning i levern
Waran är ett läkemedel som orsakar många allvarliga biverkningar. Man vet redan att det inte ska ges tillsammans med receptfria smärtstillande medel som innehåller acetyl­salicylsyra eller ibuprofen. Dessa substanser påverkar också blodets förmåga till koagulering.

Frågan varför noskapin samverkar med Waran är ännu inte besvarad. Men preliminära försök visar att noskapin troligtvis gör att omsättningen av Waran i levern går långsammare.

I preliminära provrörsförsök har forskarna på avdelningen för klinisk farmakologi sett att noskapin hämmar enzymer som normalt bryter ner Waran.

– Men vi måste göra om de där försöken för att vi ska kunna säga någonting solklart, säger Staffan Ohlsson.

Substansen noskapin finns i de receptfria läkemedlen Noskapin och Nipaxon och i det kramplösande och smärtstillande läkemedlet Spasmofen.

Ann Fernholm

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev