Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hot och skadegörelse mot vårdcentral

Publicerad: 7 september 2007, 10:05

Krossade rutor, sönderslagna bilar och rena dödshot. Det har sedan i somras varit mer eller mindre vardag för personalen på Ljustadalens vårdcentral i Sundsvall.


Det började i somras. En grupp ungdomar, med största sannolikhet från en närbelägen skola, började göra livet surt för personalen på vårdcentralen.

– De har varit inne och stört under arbetstid. Några elever har till och med varit inne och hotat personalen. De har sagt att om det blir några efterräkningar av vad som hänt skulle de slå ihjäl personalen och elda upp vårdcentralen, säger Annika Berglund, verksamhetschef vid Ljustadalens vårdcentral.

De efterräkningar hon avser är den skadegörelse som inträffat på och runt vårdcentralen den senaste tiden. Rutor på vårdcentralen har krossats, personal har trakasserats på väg till och från sitt arbete och såväl personalens egna bilar som vårdcentralens leasingbilar har vandaliserats. Senast i lördags hade en bilruta krossats med en gatsten.

– En del ur personalen mår helt klart inte bra av det här. De är rädda helt enkelt, säger Annika Berglund.

En rad åtgärder har nu vidtagits för att komma tillrätta med situationen. Vårdcentralen har lagt om sina rutiner, så att ingen ur personalen ska behöva gå hem från jobbet själv eller behöva sitta ensam kvar på kvällstid. Ett vaktbolag har anlitats som patrullerar området kring vårdcentralen.

Skadegörelsen och hoten har polisanmälts och är nu under utredning. Primärvården i Landstinget Västernorrland har även anmält det inträffade som ett akutärende till Arbetsmiljöverket, och i måndags var myndigheten och inspekterade vårdcentralen.

I dag, fredag, hålls ett möte mellan representanter för primärvården och den skola varifrån ungdomarna tros komma.

– En kärnfråga i sammanhanget är ju varför dessa ungdomar inte är i skolan på dagarna, säger Lennart Moberg, primärvårdsdirektör i Landstinget Västernorrland.

– Med de här kraftfulla åtgärderna vi nu vidtar vill vi skicka en tydlig signal om att det här inte är acceptabelt. Patienter såväl som personal ska känna sig trygga på våra vårdcentraler, säger han.

Finns det någon beräkning på hur mycket allt det här har kostat, skadegörelsen och åtgärderna ni nu vidtar?

– Nej, vi har ännu ingen estimering på de ekonomiska kostnaderna. Men den mentala kostnaden för personalen är inte ens överblickbar, säger Lennart Moberg.

Området Ljustadal har redan tidigare förekommit i sammanhang där vårdpersonal utsatts för hot och våld. I somras vandaliserades en ambulans under utryckning inte långt från där Ljustadals vårdcentral ligger.

Relaterat material

Ambulans vandaliserad av ungdomsgäng

Respekten för ambulansen borta

Stora brister i arbetsmiljön på akuten

Drogad man slog ned ambulanssjukvårdare

Våld bakom hög andel arbetsolyckor i vården

Stökigt på akutmottagning efter skottdrama

Våldshot mot personal allt vanligare på akuter

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News