Nyheter
Hot och skrämsel kan leda till förändrade vanor
Publicerad: 14 november 2006, 14:46
Hot och skrämsel kan leda till förändrade vanor
Det är svårt att ändra sina vanor - även för dem som vet att de leder till hjärt-kärlsjukdom. Vården borde därför använda skrämselpropaganda oftare, enligt en ny avhandling.
Det anser Per Andersson, doktorand vid Centrum för klinisk forskning i Västerås. På lördag, den 18 november, försvarar han sin avhandling om livsstilsförändring och hjärt-kärlsjukdom vid Uppsala universitet.
I avhandlingen ingår bland annat en studie där kunskap om riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom samt riskbeteende för samma sjukdomar jämförs bland 1 000 svenska respektive 1 000 polska försökspersoner i 50-årsåldern.
Enligt studien var de polska deltagarna minst lika insatta som svenskarna i vilka följder till exempel rökning och brist på motion har för hjärthälsan. Det hindrade dem dock inte från att röka mer och motionera mindre än sina svenska motsvarigheter. Enligt Per Andersson beror skillnaderna på att Polen har en kortare historia av förebyggande hälsoarbete än Sverige.
Per Andersson anser enligt ett pressmeddelande från Uppsala universitet att ett sätt för hälso- och sjukvården att motivera patienterna till ett mer hälsofrämjande beteende är att använda hotet om sjukdom som ett verktyg, det vill säga försöka skrämma dem till förändring.
Han anser också att patienter med hög risk för hjärt-kärlsjukdom borde behandlas annorlunda än patienter med låg risk.
- Förebyggande arbete bör i större utsträckning ta hänsyn till individuella förutsättningar och fokusera på riskgrupper, till exempel lågutbildade, säger Per Andersson i pressmeddelandet.