Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hot om fler varsel

Publicerad: 20 maj 2008, 09:26

Vårdförbundet i Skåne hotar med repressalier i form av fler varsel i vårdstrejken, om inte arbetsgivaren stoppar planerat strejkbryteri.


Enligt Vårdförbundets Skåneavdelning har bland annat röntgenavdelningen på Helsingborgs lasarett, som går ut i strejk i dag vid lunchtid, schemalagt skyddsarbete under strejken, något som förbundet ser som strejkbryteri.

– Om inte arbetsgivaren slutar med att missbruka undantagen som finns i varslet kan vi ta till repressalier genom utökad strejk, säger Pia Arndorff, ordförande för Vårdförbundet i Skåne.

Repressalie-varsel är något som beslutas av Vårdförbundet centralt. Det kan innebära att ytterligare medlemmar tas ut i strejk. Repressalievarsel läggs då i första hand mot Region Skåne.

Gösta Rehnstam, förhandlingschef i Region Skåne, säger till Dagens Medicin att han har förhört sig med bland annat Helsingborgs lasarett och att det där inte finns någon schemaläggning för skyddsarbete.

– Det fanns ett förslag från någon som inte hade auktoritet att fatta något beslut om en sådan verksamhet. Men vi från regionens sida är angelägna om att verksamheterna följer de regler som finns vid strejker. Vi vill inte bidra till att det läggs några repressalie-varsel, säger han.

Relaterat material

Ny strejkomgång vid lunch

Allt om Vårdförbundets strejk här på dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev