tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hotad läkarlinje räddad

Publicerad: 4 januari 2016, 14:11

Den regionaliserade läkarlinjen i Norrland blir kvar på samtliga utbildningsorter. Men det kostar landstingen 1,5 miljoner kronor i forskningsmedel till Umeå universitet.


Tidigare har Dagens Medicin rapporterat om att den regionaliserade läkarlinjen i Norrland hotas av nedläggning på en av de tre utbildningsorterna Sundsvall, Sunderbyn och Östersund. Efter långa förhandlingar mellan Umeå universitet och landtingsdirektörerna i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland finns nu ett avtal. Läkarlinjen blir kvar på samtliga orter.

– Ja, vi är överens om ett nytt avtal, det cirkulerar runt för påskrift nu. Vi alla är givetvis glada över att vi kunnat nå en lösning, säger Kenneth Robarth, utbildningschef på Norrbottens läns landsting, till Dagens Medicin.

Orsaken till att det nya avtalet har dragit ut på tiden har varit att utbildningen har varit underfinansierad med omkring 15 miljoner kronor, och parterna har haft svårt att komma överens om ekonomin.

I det nya avtalet ska vardera landsting årligen tillföra 1,5 miljoner kronor i forskningsmedel till Umeå universitet. För universitetet innebär detta totalt sex miljoner kronor varje år. Enligt avtalet ska forskningsmedlen nyttjas för att stärka den akademiska miljön på de fyra utbildningsorterna och vardera landsting ska se till att lärare på utbildningen får tillgång till de forskningscentra som finns på orten.

– Det här innebär enligt min bedömning inte merkostnader för landstingen med 1,5 miljoner kronor per år, då det är medel som tas i anspråk ur befintliga ramar, forskningsmedel, och syftar till att stärka den akademiska miljön vid utbildningssjukhusen i regionen, säger Kenneth Robarth.

Relaterat material

Hotad läkarlinje på väg att räddas

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev