fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hotar med rättsprocess

Publicerad: 9 oktober 2012, 11:11

I slutet av september beslutade Stockholms läns landsting, SLL, att utöka erbjudandet om gratis HPV-vaccin till kvinnor upp till 26 år, utan en ny upphandling. Nu hotar läkemedelsbolag med rättsprocess.


Läkemedelsbolaget Glaxo Smithkline, GSK, utesluter inte en rättsprocess om fler landsting än SLL erbjuder HPV-vaccin till kvinnor upp till 26 år utan ny upphandling.

–  Efter Stockholms läns landstings beslut att utöka erbjudandet om gratis HPV-vaccin till kvinnor upp till 26 år utan att göra en ny upphandling har vi nu rådfrågat juridiska experter, som konstaterar att SLL:s beslut strider mot upphandlingslagen. Det råder ingen tvekan om detta, säger Johan Thor, kommersiell direktör för GSK, i ett skriftligt meddelande.

Eftersom SLL fattat beslutet utan ”medvetet uppsåt” lämnar företaget landstingets beslut därhän.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, tittar just nu på om det är juridiskt möjligt för SLL och andra landsting att komplettera nuvarande avtal med fler åldersgrupper, eller om en ny upphandling kommer att krävas.

– Vi tittar nu på förutsättningarna för en kompletterande nationell upphandling, säger Bo Claesson, handläggare för upphandlingsfrågor inom läkemedelsområdet till Pharma Online.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev