Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hovrätten fastställde domar mot Gillberg och Svedberg

Publicerad: 8 februari 2006, 10:38

Även hovrätten för västra Sverige anser att professor Christopher Gillberg och Gunnar Svedberg, rektor för Göteborgs universitet, begick tjänstefel när forskningshandlingar om ADHD inte lämnades ut.


I en dom i dag fastställer hovrätten tingsrättens dom från i somras. Christopher Gillberg dömdes då till villkorlig dom och 50 dagsböter, medan Gunnar Svedberg dömdes till 40 dagsböter. De ska även betala rättegångskostnaderna.

Såväl de dömda som åklagaren hade överklagat tingsrättsdomen. De dömda ansåg att domarna skulle ogillas medan åklagaren ansåg att de skulle skärpas.

Överåklagare Kerstin Skarp yrkade i sitt överklagande även på att universitets ordförande Arne Wittlöv skulle ställas till ansvar för att universitetet inte lämnade ut handlingarna. Arne Wittlöv friades av både tingsrätten och hovrätten.

Domarna gäller material från professor Christopher Gillbergs forskning om barn med ADHD/damp. Handlingarna, som bestod av grundforskningsmaterial, hade begärts ut av sociologen Eva Kärfve och barnläkaren Leif Elinder som ville granska dem.

Kammarrätten hade beslutat att handlingarna, efter sekretessprövning vid universitetet, skulle lämnas ut. Men Christopher Gillberg vägrade att göra detta med hänvisning till den sekretess som han hade lovat dem som deltagit i studien.   Universitetets rektor Gunnar Svedberg lyckades heller inte förmå Christopher Gillberg att följa kammarrättens beslut.  Som en följd av målet har Gunnar Svedberg beslutat att lämna sin tjänst.

De forskningshandlingar som målet handlar om har förstörts av tre medarbetare till Christopher Gillberg. Dessa har åtalats för grovt undertryckande av urkund. Rättegången mot dem hålls i Göteborgs tingsrätt senare i februari.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News