tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hovrätten friar SOS-sjuksköterska

Publicerad: 11 april 2013, 12:02

Svea hovrätt anser att den så kallade SOS-sjuksköterskan har varit oaktsam, men har inte orsakat den 23-årige mannens död.


Frågan var om den så kallade SOS-sjuksköterskan kunde vara skyldig till vållande till annans död eller till framkallande av fara för annan. Sjuksköterskan hade i januari 2011 tagit emot samtal från en 23-årig man som bad om ambulans. Sjuksköterskans bedömning var att det inte behövdes. Mannen dog sedan av brusten mjälte.

Hovrättens dom kom klockan 14 på torsdagen. Bevisningen i målet kunde enligt Svea hovrätt inte ge några säkra svar på när mannen hade avlidit och inte heller på om det hade gått att rädda honom om sjuksköterskan hade larmat om ambulans. Därför blev slutsatsen densamma som tingsrätten tidigare hade gjort: det går inte att bevisa att sjuksköterskan orsakat den 23-årige mannens död.

Det går heller inte att säga om sjuksköterskan hade kunnat se till att mannen hade fått den nödvändiga hjälpen i tid och avvärja den livsfarliga situationen. Därför kan sjuksköterskan inte heller anses vara skyldig till framkallande av fara för annan.

Däremot anser hovrätten att sjuksköterskan har varit oaktsam.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev