Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

HPV-föreskriften gäller – trots nya rön

Publicerad: 2 juli 2014, 11:22

Skolsköterskorna vill att vaccinering ändras i takt med ny forskning. Nja, svarar Socialstyrelsen, så enkelt är det inte.


Vaccinet Gardasil, som ger skydd mot humant papillomvirus (HPV) och i förlängningen livmoderhalscancer, ges i nuläget i tre doser till flickor i skolåldern via elevhälsan och ingår i det nationella vaccinationsprogrammet. Men i samband med att en ny studie visade att vaccinet även hade effekt i två doser ändrades i våras läkemedlets så kallade produktresumé efter ett godkännande från den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA.

Vore det då inte ekonomiskt och praktiskt att snabbt ändra föreskriften och dagens dosschema från tre till två doser för flickor mellan 9 och 13 år för att underlätta för både flickorna själva samt för elevhälsan? Undrar Riksföreningen för skolsköterskor i ett brev till Socialstyrelsen.

Myndighetens svar kan närmast liknas vid ett nja. Tillsammans med Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten har frågan om det finns belägg nog att ändra antalet doser visserligen diskuterats men något klart ja eller nej kom man inte fram till. De två andra myndigheterna har lovat att återkomma med underlag och Socialstyrelsen hoppas kunna ge ett svar  redan till hösten .

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev