tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

HPV-vaccin godkänt i Sverige

Publicerad: 22 september 2006, 13:21

Ett vaccin som kan förebygga livmoderhalscancer är nu godkänt i Sverige. Vaccinet uppges skydda mot fyra varianter av HPV-viruset.


Det var den 20 september som den europeiska läkemedelsmyndigheten godkände Gardasil, ett vaccin som ger immunitet mot fyra olika varianter av HPV: 6, 11, 16 och 18. Därmed är vaccinet också godkänt i Sverige. Det uppger företaget Sanofi Pasteur MSD i ett pressmeddelande.

Humant papillomvirus, HPV, smittar sexuellt och ligger bakom nästan samtliga fall av cancer i livmoderhalsen, cervix, en diagnos som runt 500 svenska kvinnor får varje år. Efter fem år är bara runt hälften av dem fortfarande i livet.

Problemet är att det finns ungefär 100 olika typer av detta virus, där vissa typer är betydligt farligare än andra. Exempelvis står virustyperna nummer 16 och 18 för nästan 70 procent av all cervixcancer. Typerna 6 och 11, däremot, orsakar i första hand inte cancer men väl nio av tio fall av kondylom, könsvårtor.

Det aktuella vaccinet innehåller antigen från alla dessa fyra olika virustyper.

Enligt företaget kan vaccinet ges till barn och tonåringar i åldrarna 9-15 år och till vuxna kvinnor i åldrarna 16-26 år. Vaccinet kommer att finnas tillgängligt i Sverige från och med oktober.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev