Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

HPV-vaccinering ännu en bit från målet

Publicerad: 23 september 2014, 11:11

Vaccinationen mot HPV har inte helt slagit igenom och skillnaderna i landet är ganska stora, visar en uppföljning av barnvaccinationsprogrammet.


Folkhälsomyndigheten har i samarbete med Läkemedelsverket gjort en nationell sammanställning utifrån en uppföljning av barnvaccinationsprogrammet. Rapporten är den första i sitt slag och myndigheterna konstaterar nöjt att vaccinationsprogrammet är effektivt eftersom de flesta sjukdomar vaccinen ska skydda mot är sällsynta i dag.

Men statistiken visar också på utrymme för förbättringar. Det gäller i synnerhet för det relativt nya HPV-vaccinet, där målet är att minst 90 procent av flickorna i de åldersgrupper som erbjuds vaccinet ska vara vaccinerade. Dit är det fortfarande en bit, konstaterar Ann Lindstrand, barnläkare och enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

– Det ligger på 82 procent i hela landet i snitt, och det hoppas vi ju att det med tiden kommer att öka. Man har sett från länder som Norge, som har haft vaccineringen längre, att täckningen har segat sig upp efter ett tag, säger hon.

De 82 procenten syftar på andelen flickor i årskurs 5 och 6, födda 1999 och senare, som har fått minst en dos HPV-vaccin. Skillnaderna mellan landstingen är stor, med som mest 92 procents täckning och som lägst 77 procent. Enligt rapporten kan en delförklaring vara att vaccinationen har erbjudits vid olika tidpunkter. Störst andel vaccinerade finns i Värmland, följt av Västernorrland. Landstinget Sörmland har den lägsta täckningsgraden.

Liksom tidigare ligger vaccinationstäckningen för MPR-vaccin – mot mässling, röda hund och påssjuka – inom barnvaccinationsprogrammet generellt sett mycket högt. Men den är avsevärt lägre i Järna där andelen vaccinkritiska antroposfer är hög och i Stockholmsförorten Rinkeby-Tensta. I Järna har det förekommit utbrott av såväl mässling som röda hund.

– Sedan är vi ju oroliga när det gäller Rinkeby-Tensta att det skulle kunna bli ett stort utbrott eftersom vaccintäckningen har legat runt 70 procent i ett antal år, säger Ann Lindstrand.

Samtidigt tror smittskyddsexperterna att många i den äldre, invandrartäta, befolkningen i Rinkeby-Tensta har skydd mot de klassiska barnsjukdomarna efter att ha fått dem i sina hemländer. En del barn som inte vaccineras vid den ålder när de enligt vaccinationsprogrammet ska göra det får också vaccinet senare.

En tydlig positiv effekt av vaccinationerna är att antalet fall av invasiv pneumokocksjukdom av det slag som omfattas av vaccintyper har sjunkit påtagligt hos barn under fem år sedan allmän vaccinering infördes 2009.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev