Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

HSAN-anmälan inte en katastrof

Publicerad: 18 april 2005, 07:57

Är en anmälan till HSAN det värsta som kan hända en läkare? På AT-stämman gavs de bästa tipsen för hur du undviker en anmälan - och hur du hanterar en granskning.


Mats Palmér, överläkare på S:t Görans sjukhus och ledamot i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, inleder sitt föredrag med att fråga hur många som har blivit anmälda till HSAN. Hans egen hand far genast i luften, liksom ytterligare fyra i publiken. Men Mats Palmér är ensam i rummet om att ha blivit fälld.

- Det behöver inte vara en katastrof att bli anmäld eller fälld, även om det självklart känns jobbigt, säger Mats Palmér.  När hans eget ärende skulle avgöras var handläggningstiderna på många år. Nu är de mer rimliga - i genomsnitt fem månader. De vanligaste påföljderna är erinran och varning. Att helt bli av med legitimationen är ytterst ovanligt för en läkare.

- Det handlar i princip alltid om läkare som har missbruksproblem eller psykisk sjukdom, konstaterar Mats Palmér.

Hur man gör bort sig  Han vänder på steken och lägger fram grunderna för hur den som vill bli anmäld ska göra:  -Välj rätt specialitet. Helst mycket akut- och tvångsvård, vilket gör akutpsykiatri idealiskt.   -Lyssna inte på patienterna och ännu mindre på deras anhöriga.  -Stör aldrig bakjouren.  -Slarva bort remisser och läs inte remissvar.  -Tyck att intyg, framför allt vårdintyg, är oviktiga handlingar.  -Skriv korta och slarviga journaler.  -Utgå från att tidigare ställd diagnos alltid är rätt.  -Höger/vänster - vem bryr sig?  -Ställ upp på jouren även om du är sjuk.  -Utgå från att du vet bäst och i alla fall bättre än remitterande distriktsläkare.

Om man har följt dessa råd och blivit anmäld, hur ska man agera för att klara sig bäst? Mats Palmérs råd igen, denna gång på allvar:

- Prata med någon kollega du litar på och var öppen med att du blivit anmäld, säger Mats Palmér som också råder att man ska begära uppskov för att hinna svara på korrespondensen.

Man kan låta Läkarförbundets jurister läsa svaret man skickar in, som gör bäst i att formuleras i ödmjuk ton. Mats Palmers sista råd är att lära sig av det som inträffat:

- Det viktigaste är att veta att alla gör fel ibland. Den som jobbar ett helt liv utan att bli anmäld har inte jobbat tillräckligt, säger han.

Christina Kennedy

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev