Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

HSAN drar leg för läkare som anmälts av Försäkringskassan

Publicerad: 23 januari 2014, 11:14

Läkaren svartlistades av Försäkringskassan för sina undermåliga sjukintyg. Hen skrev även ut stora mängder narkotiska läkemedel. Nu dras hens legitimation in.


Bakom den anmälan som Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, nu tagit ställning till, ligger en granskning av ett 30-tal patientfall som läkaren har haft.

HSAN:s slutsats är att läkaren visat så grovt oskicklig i sin yrkesutövning att hens läkarlegitimation dras in. Redan tidigare har hen fått rätten att förskriva narkotiska läkemedel indragen sedan hen skrivit ut stora mängder opiater. I utredningen framgår att läkaren i några fall tvingats till detta under pistolhot.

HSAN anser i sitt beslut att läkarens dokumentation i en lång rad fall inte uppfyller patientdatalagens krav, att hen förskrivit läkemedel som inte varit medicinskt motiverade och att hen behandlat patienter utan att ha kompetens för detta.

Läkaren uppmärksammades även av Försäkringskassan, FK, i december. Då gjorde kassan en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, där den framhöll att läkaren, samt ytterligare en Stockholmsläkare, skrev så undermåliga sjukintyg att de inte dög som underlag för beslut om sjukpenning.

Försäkringskassan ville uppmärksamma Ivo på, det som myndigheten ansåg vara, brister i yrkesutövningen.

Nu har alltså den ena läkaren fått legitimationen indragen på grund av fler brister än dem som Försäkringskassan påtalade, och som redan tidigare uppmärksammats av Socialstyrelsen och Ivo.

Den andra läkaren, som Försäkrningskassan anmälde, utreds av Ivo.

– Vi gör en bred granskning av läkarens yrkesutövning men vi kommer inte att gå vidare med ärendet eller vidta några åtgärder, säger Kerstin Gudmundsson, inspektör på Ivo.

Hon är lite tveksam till Försäkringskassans anmälan om de två läkarna.

– Det är bra att få input från olika håll men vi har ett annat uppdrag än Försäkringskassan. De tittar på om de får in de underlag som de behöver för att ta ställning till rätten till sjukpenning medan vi tittar på läkarens professionalitet i ett bredare perspektiv.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev