Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

HSAN:s disciplinpåföljder kan slopas i framtiden

Publicerad: 17 november 2008, 13:30

Vårdpersonal som begått misstag ska i framtiden slippa disciplinpåföljder från HSAN. Det uppges vara ett av förslagen från Patientsäkerhetsutredningen.


Nyttan med disciplinåtgärderna  –  varning och erinran  –  har länge ifrågasatts. Hotet om att straffas har enligt kritikerna medfört att färre tillbud och fel i sjukvården anmäls.

Och nu verkar Patientsäkerhetsutredningen, som bland annat har haft till uppgift att se över ansvarssystemet, ha fastnat för att lämna ett förslag som innebär att disciplinpåföljderna tas bort.

Det framgår av ett brev som Synnöve Ödegård, en av experterna i utredningen, skickat till utredningens ordförande Lars Lundgren. I brevet meddelar Synnöve Ödegård att hon hoppar av utredningen, bland annat för att perspektivet varit alltför reaktivt och för att det inte förts någon diskussion om framtidens sjukvård.

Synnöve Ödegård skriver: ”Jag menar att detta är väsentligt för att pedagogiskt kunna motivera utredningens förslag när det till exempel gäller borttagande av disciplinpåföljder”.

Hon vill inte ytterligare kommentera innehållet i sitt brev eller valet att hoppa av för Dagens Medicin.

Patientsäkerhetsutredningen ska lämna sina förslag till regeringen den 16 december. Ordföranden Lars Lundgren är förvånad över att Synnöve Ödegård väljer att lämna utredningen i ett så här sent skede.

– Jag tror att alla i utredningen är lika förvånade. Vi har haft ett fritt arbetsklimat där framför allt Synnöve har fått komma till tals, så jag har svårt att förstå hennes motiv. Det har funnits en huvudsaklig samsyn kring våra förslag, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev