Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

HSAN utsätts för mordhot

Publicerad: 7 november 2007, 07:48

Brev med vitt pulver, hot om mordbrand och dödshot per telefon. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd får ta emot allt fler hot, något som bekymrar general­direktören Annika Marcus.


Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, är en av de myndigheter som får ta emot flest hot.

– Ja, det kan jag tänka mig. Nu senast skulle hela myndigheten brännas ner till grunden, eller om vi skulle bombas… jag kommer faktiskt inte ihåg, säger Annika Marcus, generaldirektör för HSAN.

– Strax före det fick jag ett kuvert med ett vitt pulver. Avsändaren ville uppenbart få mig att tro att det var mjältbrandsbakterier eller nåt i den stilen, men personligen tror jag att det var vanligt vällingpulver.

Ofta psykiskt sjuka
Och så håller det på. Nästan uteslutande handlar det om patienter som är missnöjda med Ansvarsnämndens beslut. Att nämnden inte anser att den anmälda läkaren eller sjuksköterskan gjorde något fel. Att han eller hon inte fick någon varning eller erinran.

– Många tycks ha svårt att acceptera det faktum att de fått en bra vård. De blir kränkta och då måste de ha en ny syndabock.

– Ofta är det psykiskt sjuka människor men ibland är det människor som har förlorat en nära anhörig eller som lider och som har svårt att acceptera att det inte är sjukvårdens fel. De kanske har blivit illa bemötta men bemötandet är ju något som vi över huvud taget inte prövar.

Polisanmäler alla hot
Trots att hoten inte sällan ställs direkt till Annika Marcus tar hon dem inte personligt. Och hon är inte rädd.

– Jag försöker tänka att det är i egenskap av företrädare för en myndighet som jag hotas, inte att det är jag, Annika Marcus, personligen. Men i och för sig, för en tid sedan hotade en 67-årig dam att mörda mig med en insulinspruta…

Annika Marcus polisanmäler alla hot. Detta trots att ingen anmälan hittills har resulterat i någon utredning.

Är du besviken på polisen?

– Inte alls. Mitt ansvar är att polisanmäla, sedan får polisen stå för sina bedömningar. Det är extremt viktigt att ta alla hot på allvar och anmäla. För om det någon gång skulle hända något utan att jag anmält, då blir det mitt ansvar.

Just nu sitter dock en man inlåst inom rättspsykiatrin där han väntar på åtal bland annat för olaga hot mot HSAN.

– Han har hotat oss så mycket att hälften av oss inte kan arbeta med hans fall längre, säger Annika Marcus.

Enligt henne har hoten ökat den senaste tiden, något som bekymrar henne.

– Vi tar inte emot oanmälda besök längre och vi funderar på att skaffa en separat in- och utgång för personalen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News