måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hudcancer dödar fler än trafiken

Publicerad: 21 mars 2012, 13:03

Hudcancerfallen ökar och fler dör av sjukdomen än av trafikolyckor. Cancerfonden kräver nu fler hudundersökningar och vill ändra hela synen på solande.

Ämnen i artikeln:

HudcancerMalignt melanomSkivepitelcancer

Cancerfondsrapporten 2012 som släpps i dag, onsdag, visar att antalet fall av hudcancer gått kraftigt uppåt, både malignt melanom och skivepitelcancer, sedan 1990-talet.

Varje år det senaste årtiondet har ökningen för malignt melanom varit 4 procent och för skivepitelcancer 6 procent. År 2010 avled 470 personer av malignt melanom, 67 av skivepitelcancer och ett fåtal av basalcellscancer.

Cancerfondens generalsekreterare Stefan Bergh skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att det finns all anledning till oro inför framtiden med tanke på svenskarnas solvanor.

Internationella jämförelser visar att svenskar solar mycket, bränner sig ofta, oroar sig för lite för hudcancer och ofta dröjer med att kontrollera hudförändringar  skriver han.

Cancerfonden efterlyser flera åtgärder för att förebygga hudcancer. Dels vill organisationen att det ska bli enklare att snabbt kunna få hudförändringar undersökta och åtgärdade. Riskbeteendet i solen måste ändras genom kunskap och påverkan.

Stefan Berg vill förändra skönhetsidealen för att få bort bilden av solbrändhet som ett tecken på hälsa och framgång. Han förespråkar också en åldersgräns på 18 år på solarier och att alla kommuner tar bort solarierna från sina idrotts- och badhus.

Läs rapporten:

Cancerfondsrapporten 2012

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev