tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hudcancer mer dödlig hos mörkhyade människor

Publicerad: 27 juli 2006, 08:56

Ny forskning visar att mörkhyade människor löper en högre risk att dö av hudcancer än vita. Detta går emot den allmänna uppfattningen att mörka människor är immuna mot hudcancer.


Att det är en nackdel att vara en blekfis i solen är ingen nyhet. Människor med ljus hy producerar mindre av pigmentet melanin som både ger en vacker färg och skyddar mot solens skadliga UVA- och UVB-strålar.

Och enligt ny forskning från University of Cincinatti i USA är det mycket riktigt så att icke-melanoma varianterna av hudcancer, som skivepitelcancer och basaliom, är ovanligare bland mörkhyade människor som svarta, asiater och latinamerikaner.

Men när sjukdomen väl uppträder hos de grupperna är den ofta mer aggressiv och diagnostiseras också oftare i ett senare skede, vilket leder till oproportionerligt många dödsfall i sjukdomen.

Studien presenterades den 27 juli på American Academy of Dermatologys sommarmöte. I en retrospektiv granskning av kliniska data från Nordamerika, Asien och Afrika från de senaste 50 åren kunde forskarna se att den totala hudcancerfrekvensen hos vita människor har ökat med mellan 5 och 8 procent. Under samma tid har frekvensen hos den svarta befolkningen varit konstant. Men trots det dog fler svarta än vita människor av sjukdomen.

Dessutom såg forskarna att det var 8,5 gånger så vanligt bland svarta att utveckla skivepitelcancer - den näst vanligaste formen av hudcancer, kring områden som är skyddade från solen, som handflator, tår och slemhinnor vid kroppsöppningar - än på områden som är mer exponerade för solstrålar, som näsa, öron och handryggen.

Detta, anser forskargruppen, tyder på att UV-strålning inte spelar en lika stor roll i utvecklingen av skivepitelcancer hos mörkhyade människor som hos ljushyade.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev