Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hundar kan identifiera cancer

Publicerad: 5 mars 2008, 12:42

Cancertumörer luktar – och olika cancersjukdomar har sin egen specifika doft. Det är slutsatsen i en ny svensk studie där en lukttränad hund identifierat cancertumörer med stor träffsäkerhet.


Människans bästa vän har i tidigare forskning visat sig kunna lukta sig till cancerpatienter. Men den aktuella studien är den första som pekar på att hundar med hjälp av lukten kan urskilja cancertumörer från friska vävnadsprover.

– Resultatet är enligt min mening det första beviset för att cancertumörer har specifika dofter, säger György Horvath, professor i gynekologisk onkologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Sahlgrenska i Göteborg, och ansvarig för studien.

I tidigare studier har lukttränade hundar identifierat patienter med cancer i urinblåsan samt bröst- och lungcancer genom att lukta på urin- eller utandningsprover från patienterna, se Dagens Medicin nr 12/06. Men eftersom hundarna inte fått lukta på själva tumören kan de ha reagerat på andra lukter förenade med cancersjukdom, exempelvis lukter orsakade av förändringar i metabolismen hos patienterna.

I den aktuella studien tränade György Horvath sin egen riesenschnauzer att urskilja bitar av äggstockstumörer från frisk kontrollvävnad. Sedan utsattes hunden för en serie lukttester med totalt 100 boxar, varav 20 innehöll tumörvävnad från patienter med äggstockscancer i olika sjukdomsstadier och resten kontrollvävnad med fett eller tarm från friska personer. En ”domare” med vana att träna mögel- och narkotikahundar bedömde testerna, som var dubbelblinda då varken domare eller hundförare visste vilka boxar som innehöll tumörer.

Resultaten, som är på väg att publiceras i tidskriften Integrative Cancer Therapies, visade att hunden kunde sniffa rätt på samtliga cancertumörer. Bara två gånger markerade hunden vid boxar som inte innehöll tumörprover och den totala träffsäkerheten landade på 98 procent.

I ytterligare ett test visade det sig att hunden även kunde urskilja tumörprover med äggstockscancer från prover av livmoderhalscancer och cancer i livmoderslemhinna, i 37 fall av 40.

– Det tyder på att det inte finns någon generell cancerlukt, utan att olika cancerformer luktar på ett speciellt sätt, säger György Horvath.

Kunskapen skulle i förlängningen kunna användas för att utveckla nya instrument för tidig cancerdiagnostik, menar György Horvath, som nu planerar att i samarbete med fysikforskare försöka utveckla teknik som kan mäta sig med hundens känsliga nos.

– Hundar kommer ju aldrig att kunna användas i patientnära sammanhang, men jag är övertygad om att de fungerar som instrument i kontrollerade studier, säger György Horvath.

Väl medveten om att hans forskning kan uppfattas som kontroversiell, dröjde György Horvath länge med att berätta om sina experiment utanför den närmaste kretsen av medarbetare.

– I början fanns det vissa som viftade bort min forskning, men nu får jag enbart positiva reaktioner och jag är övertygad att den allmänna reaktionen kommer att bli likadan, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev