Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hundar ska locka fram tillit hos dömda

Publicerad: 24 mars 2014, 09:08

Foto: Thinkstock

Hundar ska locka fram empati, tillit och förmåga att hantera känslor hos personer som dömts till vård på rättspsykiatrisk klinik. I april startar utbildning för personal och hundar i Piteå.


Enligt Sveriges Radio P4 Norrbotten är det första gången som hundar ska användas inom kriminalvården. Utbildning för åtta anställda på rättspsykiatriska kliniken i Öjebyn utanför Piteå och deras hundar börjar en utbildning i april. I höst ska terapihundarna användas i behandlingen av patienter på rättpsyk.

– Det vi vet är ju att många av våra patienter har en stukad anknytning. Där tilliten till vuxenvärlden, myndigheter och myndighetspersoner inte alltid är den bästa. Samtidigt vet vi att ofta är det så att dörren till djuren inte är stängd på samma sätt som att ha tillit till vuxna, säger Rolf Stenvall, verksamhetschef vid den rättspsykiatriska kliniken, till P4 Norrbotten.

Hundar kan uttrycka liknande känslor som människor, som skam, rädsla och ilska. Därför anses de kunna bli ett bra verktyg i terapi.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev